EK:Kandidaturom Ukrajine ništa se ne menja u procesu proširenja Tanjug

Objavljeno: 03.03.2022. 14:24 Izmenjeno: 03.03.2022. 15:29

Ponavalja se i zvaničan stav EU da sve zemlje imaju pravo da biraju svoju sudbinu i oblikuju spoljnu politiku, a da su evropske aspiracije Ukrajine, Gruzije i Moldavije uvek bile ”priznate i prihvaćene” u EU.

U Evropskoj komisiji kažu da je podnošenjem zahteva Ukrajine za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU pokrenut konkretan proces, ali da to za sada ništa ne menja u dosadašnjem pristupu Unije procesu proširenja.

Dodaje se da će put Ukrajine ka članstvu u EU zavisti od političke odluke zemalja članica, ali se ne spekuliše o tome da li će taj proces biti donekle izmenjen odnosno ubrzan zbog trenutne situacije.

„Sačekajmo da vidimo šta će biti dalji koraci, ali do danas ništa se nije promenilo u našem pristup procesu u odnosu na ranije sem što je predsednica (Ursula) Fon der Lajen više puta navela da je Ukrajina evropska zemlja i da su njene aspiracije za EU članstvom razumljive i legitimne i da će o tome razgovarati EU lideri“, rekao je portaprol Evropske komisije, Erik Mamer.

Na pitanje medija o tome da li će ova ”ekspanzija EU na Istok” ubrzati i evrointegracije Zapadnog Balkana, u Komisiji odgovaraju da nije reč o „zamahu proširenja na Istok“ već o želji suverenih zemlja da se priključe EU kao uspešnom projektu mira i prosperiteta.

”Kada je reč o proširenju na Zapadni Balkan, predsednica Evropske komisije je putovala u region upravo da bi pokazala podršu napretku u procesu proširenja. Ona bi volela da vidi otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom i rešavanje problema koji prave blokade u pregovorima”, rekao je Mamer.

U Briselu potvrđuju da su dobili zvaničan zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU koji je uputio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i konstatuju da je time ”zapoceo proces koji će se razmotriti među zemljama članicama”, ali i dodaju da je sada ”u fokusu okončanje rata”.

U EK dodaju da EU već ima jake ekonomske veze sa Kijevom koje će ”dalje jačati”, uključujući i povezivanje Ukrajine sa energetskom mrežom kontinentalne Evrope i tržištem električne energije EU.

Lajen: Invazija mora da se zaustavi, EU odlučnija nego ikad

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen,  je ponovila poziv za prekid ruske invazije na Ukrajinu uz ocenu da je EU spremna na dodatne sankcije u slučaju eskalacije, ali i da se prirpema za moguće uzvratene mere Moskve.

”Pored naše nedvosmislene podrške Ukrajini, mi namećemo i snažne sankcije protiv Rusije. Naš cilj je da umanje kapacitete Kremlja da vodi rat protiv svog suseda. Ova invazija mora da se zaustavi”, poručila je Lajen na Tviteru.

Ursula fon der Lajen ocenjuje da je EU, zajeno sa saveznicima širom sveta, velikom brzinom uvela značajne sankcije i da je spremna na dodatne korake u slučaju pogoršsanja situacije.

”Istovremneo spremamo se i za slučaj uzvratnih mera Rusoije. Posebno radimo na diverzifikaciji izvora energenata i udvostručujemo obnovljive izvore. Naša odlučnost je jača nego ikada”, zaključila je fon der Lajen.

Fon der Lajen poziva na otvarnje humanitatrnih koridora

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozvala je na uspostavljanje humanitarnih koridora za Ukrajinu i ocenila da Rusija mora da dozvoli isporuku pomoći u ratom zahvaćena pordručja Ukrajine.

”Preko potrebna pomoć došla je do Ukrajine. Humanitarni koridori moraju biti otvoreni. Humanitranim konvojiima je potreban bezbedna prolaz. Civilma mora biti dozvoljenio da bezbedno napuste opkoljene gardove”, napisala je Lajen na Tviteru.

Ona dodaje da Rusija mora da dozvoli humanitarcima isporuku pomoći u ratne zone.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana