EK:Građani da shvate rizik od mogućih novih talasa Kovid-19 Tanjug

Objavljeno: 11.05.2020. 17:52 Izmenjeno: 11.05.2020. 17:52

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolest u izveštaju o Proceni rizika navodi da bi zemlje članice EU trebalo da rade na pripremi za mogući drugi talas epidemije Kovida-19.

Centar poziva na pojačan sistem kontrole, a Evropska komisija ukazuje na važnost komunikacije sa građanima o mogućim rizicima.

”Komisija radi sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti i zemljama članicama kako bi se obezbedila dovoljna komunikacija, jer je ključno da građani shvate da su novi talasi infekcije mogući iako je početni uspešno rešen”, kaže portparol Komiisje Strefan de Kersmaker.

U Evropskoj komisiji navode da su u stalnom kontaktu sa zemljama članicama kada je reč o stanju pandemije na terenu, ali i snabdevenosti i kapacitetima zdravstvenih sistema širom EU.

”Te informacije koristi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi se pročenila spremnost na mogući drugi talas Kovid-19 i pripremile mere”, dodaju u Komisiji.

Napominju da bi zemlje članice već trebalo da rade na priremi za mogući drugi talas tako što će koristiti svaku priliku da poboljašju postojeće sisteme nadzora virusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana