EK upozorila Mađarsku zbog migranata na granici sa SRB Tanjug

Objavljeno: 25.07.2019. 15:05 Izmenjeno: 25.07.2019. 15:05

Evropska komsija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema mograntima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom. 

Komsija se istovremeno obratila i Sudu pravde EU zbog mađarskog zakona kojim se ograničava pravo na podnošenje zahteva za azil u boravak.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Bertaud) kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno Mađarskoj zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni na granici između Magarske i Srbije.

”Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mere propisane EU dekretom o povratku niti Povelju o fundamentalnim pravima EU”, poručila je Berto.

Ona je navela da je zoog hitnosti situacije na granici sa Srbijom Budimpešti ostavljeno mesec dana da odgovori na pismo Evropske komisije nankon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Nataša Berto za Tanjug je potvrdila da je Evropska komisija postupala po ”odvojenom slučaju” kada se Evropskom sudu pravde obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

”U julu 2018. godine poslali smo zvanično pismo Mađarskoj zbog tzv ”Stop Sosos” zakona koji kriminalizuje aktivnosti i podršku zahtevima za dobijene azila i boravka. Zbog nezadovoljavajućeg odgovora doneli smo još jedno mišljenje u januaru 2019. godine i posle analize odgovora mađartskih vlasti odlučili smo da se obratimo sudu”, zaklučuje Berto.

Tzv ”Stop Soros” zakon ograničava pravo azionata na pomoć prilikom potražnje azila u Mađarskoj, a nazvan je po američkom milijarderu Džordžu Sorosu koga Budimpešta krivi za podršku nelegalnim migracijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana