EK predstavila paket od 3,2 miljarde evra investicija za Zapadni Balkan Tanjug

Objavljeno: 25.02.2022. 12:52 Izmenjeno: 25.02.2022. 14:35

U Briselu kažu da očekuju da implementacija ovog paketa počne tokom 2022. i 2023. godine.

Evropska komisija predstavila je danas investicioni paket od 3,2 milijarde evra za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti transporta, digitalnih, klimatskih i energetskih veza na Zapadnom Balkanu.

Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. gdoine, a kojim je planirano da se u narednih sedam godina, u cilju smanjenja ekonomskog jaza izmednju regiona i EU, mobiliše do 30 miljardi evra

”Ovim velikim investicionim paketom ubrzavamo realizaciju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan na terenu. Identifikovali smo vodeće projekte u bliskoj saradnji sa našim partnerima. Bolje i održivije veze u transportu, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji će podstaći ekonomiju, pokrenuti zelenu i digitalnu tranziciju regiona i doneti niz mogućnosti za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU. Investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu sa njegovom jasnom evropskom perspektivom”, kaže komesar za proširenje EU, Oliver Varheji.

U Evropskoj komisiji navode da danas usvojeni finansijski paket uključuje 1,1 milijardu evra bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija, a kanalisan je kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (VBIF).

Kada je reč o transportnim projektima pokrivenim ovim planom, u Komisiji navode izgradnju glavnih putnih i železničkih veza, uključujući koridore Mediteran, istok-zapad i Rajna-Dunav i železnički koridor izmeđuu Skoplja i bugarske granice.

U oblasti čiste energije finansiraće se razvoj obnovljivih izvora energije izgradnjom solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da bude instrument ka postepenom ukidanju upotrebe uglja.

U oblasti životne srednine finasiraće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a kroz digitalnu tranziciju je obuhvaćen razvoj ruralne širokopojasne infrastrukture kako bi se osigurao univerzalni pristup interenetu širom Zapadnog Balkana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana