EK predložila ukidanje viza za građane Kosova i Turske

PolitikaPolitika Pocetna 04. 05. 2016. 14:48:58

Evropska komisija je danas predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama „šengenske zone“, saopštila je EK.

Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos saopštio je da je „ova odluka je rezultat napornog rada i napora kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i važnih reformi na polju pravde i unutrašnjih poslova, što se pozitivno odrazilo i na područjima kao što su vladavina prava i reforma pravosuđa.“

„Znam koliko je za građane Kosova važno putovanje bez viza i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski parlament i Savet Evrope veoma skoro usvojiti naš predlog“, naveo je Avramopulos.

U danas objavljenom izveštaju o napretku, Komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve zahteve kad je reč o viznoj liberalizaciji, uz obećanje da će do dana usvajanja ovog predloga od strane EP i Saveta Evrope, Kosovo ratificirati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i pojačati napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jednom kad Evropski parlament i Savet Evrope usvoje predlog vizne liberalizacije za Kosovo, građanima Kosova sa biometrijskim pasošima više neće biti potrebne vize za kraće boravke do 90 dana u svim članicama EU osim Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, a i dalje će im trebati vize za Island, Lihtenštajna, Norvešku i Švajcarsku.

EK je takođe predložila vladama članicama EU liberalizaciju viznog režima za turske državljane do kraja juna, prenose agencije.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager objavila je na tviteru saopštenje Evropske komisije u kojem se navodi da EK predlaže liberalizaciju viznog režima za građane Turske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana