Egipat iskreni prijatelj Srbije Studio B

Objavljeno: 19.07.2018. 11:33 Izmenjeno: 20.07.2018. 10:13

Vučić  istakao da je Egipat iskreni prijatelj i Srbije i srpskog naroda i naglasio da je neophodno raditi na intenziviranju saradnje na svim nivoima, naročito na jačanju ekonomskih odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Alij Abdel Aal razgovarali su o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i globalnim pitanjima.

Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama. On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja.

Predsednik Parlamenta Egipta je istakao da su Egipat i Srbija na regionalnom i međunarodnom nivou prijateljske države, i naglasio da Egipat ne zaboravlja podršku koju im je Srbija pružila 1973. i 2013. godine u borbi protiv terorizma.

On je rekao da ekonomska saradnja ne prati političke odnose i dodao da Egipat ima dobre građevinske kompanije koje rade širom sveta, naročito na izgradnji mostova, kanala i puteva, nadajući se skorom ulasku egipatskih kompanija na srpsko tržište.

Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju saradnje u oblasti građevinarstva i turizma, kao i o uspostavljanju redovne avio linije Beograd-Kairo.

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju da poseti Srbiju.

 

Abdel Al: Srbija i Egipat uzor diplomatskih odnosa

Predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al izjavio je u Skupštini Srbije da dve zemlje predstavljaju uzor diplomatskih odnosa koji traju 11 decenija.

On je rekao da Srbiju i Egipat vežu istorijske veze i zajednički interesi, kao i obećavajuća budućnosti oba naroda.

„Snažne veze između Egipta i Jugoslavije bile su izuzetne 50-tih i 60-tih godina, a veliku ulogu u tome igrali su tadasnji lideri dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih. Ne zaboravljamo istorijski stav vaše zemlje tokom oktobarskog rata. Jugoslavija je bila među prvim zemljama koja je poslala oklopna vozila u bici za oslobađanje okupirane zemlje“, rekao je on obraćajući se poslanicima.

On je istakao da Egipat nikad ne zaboravlja prijatelje koji su bili uz njega u teskim vremenima, navodeći da se predsednici Srbije i Egipta redovno sastaju, te da je ta zemlja zahvalna zbog podrške koju Srbija pruža u borbi protiv terorizma.

„Obostrana saradnja je odlična i ova današnja proslava 110 godina naših odnosa kao i događaji koji su organizovani u tom kontekstu dokaz su izuzetnih odnosa“, rekao je on i dodao da se ta saradnja može unaprediti.

Naveo je da očekuje nove sastanke mešovitog odbora dve zemlje za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, kao i potpisivanje sporazuma za unapređenje trgovine i za ponovno uvođenje direktnih letova između Beograda i Kaira.

„To su stvari koje će pojačati nivoe saradnje“, rekao je Abdel Al.

 

Izložba o istoriji odnosa Srbije i Egipta u holu skupštine

Izložba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi“ otvorena je u centralnom holu Doma Narodne skupštine povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Egipta i Srbije.

Otvaranju izložbe, realizovane u saradnji ambasade Egipta u Srbiji, Narodne skupštine, Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije, prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Predstavničkog doma Egipta Ali Abdel Aal koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Na postavci su izložena dokumenta koja svedoče o periodu od 1906. godine, kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu, do posete predsednika Egipta Mohameda Hosni Mubaraka Jugoslaviji 1984.godine.

Posetioci imaju priliku da, između ostalog, vide ukaz kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, zapisnik o razgovorima Josipa Broza Tita i egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i indijskog premijera Džavaharlala Nehrua…

Osim dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, FNR Jugoslavije i SFRJ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana