EBRD: Vlada Srbije uspešno obuzdala širenje siromaštva

Objavljeno: 15.09.2020. 16:53 Izmenjeno: 16.09.2020. 13:43

Srpska vlada je s „najizdašnijim i najsveobuhvatnijim ekonomskim paketom mera među ekonomijama zapadnog Balkana“ uspešno obuzdala „širenje siromaštva“ u uslovima pandemije Kovid 19, zaključak je zajedničkog istraživanja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne organizacije rada (MOR)

Vlada je obezbedila „mere najizdašnije i najsnažnije finansijske pomoći“ u vidu subvencija za očuvanje zaposlenosti, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65 procenata njihovih ukupnih troškova rada, navodi se u saopštenju EBRD-a o rezultatima te studije, dostavljenom Tanjugu.

Pandemija korona virusa je, dodaje se, najviše pogodila mikro preduzeća u Srbiji i dovela do smanjenja broja radnih sati za 14,8 posto tokom drugog tromesečja 2020, koji je ekvivalentan gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom.

Napominje se da su tome znatno doprineli kraće radno vreme i programi prinudnih odmora u uslovima zatvaranja preduzeća zbog pandemije.

Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi za očuvanje zaposlenosti prekinu, više od 700.000 radnika u sektorima trgovina na veloki i malo, smeštaj, transport, usluge, šumarstvo i seča drva, ratarska i stočarska proizvodnja mogli bi da se nađu u neposrednom riziku od nezaposlenosti.

Od ovog ukupnog broja radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a preko 267.000 su radnici u neformalnoj ekonomiji.

U izveštaju se navodi da je korona kriza u Srbiji najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, pošto je više od jednog od četiri preduzeća iz te kategorije potpuno prestalo sa radom.

U izveštaju se pozdravlja „gotovo univerzalna podrška (Vlade Srbije) firmama i građanima“, i istovremeno nudi pet preliminarnih preporuka za dalju politiku.

Preporučuje se selektivniji i ciljaniji pristup u pružanju podrške najugroženijim građanima, nalaženje rešenja za podršku velikom broju kružnih i sezonskih radnika, ublažavanje manje vidljivih socijalnih troškova pandemije, optimizacija novog programa zapošljavanja mladih u Srbiji i doslednije i efikasnije korišćenje socijalnog dijaloga, navodi EBRD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana