EBRD: Ostajemo pri tome da će rast SRB biti 4,3 odsto Tanjug

Objavljeno: 11.03.2022. 12:10 Izmenjeno: 11.03.2022. 12:30

Istakao je da su i Srbija i ostale zemlje regiona tokom poslednje dve godine pokazale da su njihove ekonomije otporne na pandemiju izazvanu koronavirusom.

foto Tanjug

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u izveštaju iz novembra projektovala je da će Srbija u 2022. ostvariti privredni rast od 4,3 odsto, ali u ovom trenutku sumnjamo da će biti veća zbog rizika na globalnoj političkoj i ekonomskoj sceni, izjavio je zamenik direktora EBRD-a za ekonomiju, politiku i upravljanje Piter Senfi.

Govoreći u Beogradu na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tranziciji za 2021-2022. godinu, Senfi je najavio da će EBRD uskoro doneti novi izveštaj sa prognozama o privrednom rastu Srbije i drugih zemalja u regionu.

„Srbija se po svom privrednom rastu ističe kao najbolja u regionu, ali i kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom globalno“, naveo je Senfi.

Ukazao je da je Srbija tokom 2020. godine imala najniži pad BDP-a u Evropi od 0,9 odsto, dok je odmah prošle godine imala snažan rast od 7,5 odsto i da nastavlja sa rastom tokom ove godine.

Naveo je i da su se ekonomije ostalih zemlja u regionu oporavile tokom prošle godine i da će uskoro dostići stope rasta iz pretkovid perioda.

Senfi je kazao da je srpska ekonomija pokazala da je otporna na pandemiju, navodeći da njen privredni rast ne zavisi od jedne ili od dve industrije, kako je to slučaj u većini zemalja, već od više njih.

Istakao je da su dobri rezultati ostvareni u oblasti trgovine, turizma, industrijske proizvodnje, građevinarstvu, osim u oblasti poljoprivrede, koja se prošle godine borila sa sušom.

„Ti dobri rezultati u raznim oblastima su dobar singal za investitore, jer pokazuju da potencijal Srbije leži u mnogim oblastima“, naveo je Senfi.

Ukazao je da su opasnost na srpsku ekonomiju rast inflacije i rast javnog duga, navodeći da inflacija nije karakteristična samo za Srbiju, već i za sve zemlje regiona, Evrope i sveta, zbog povećanja cena energenata i hrane.

Senfi je kazao da nijedna ekonomija na te izazove nije otporna.

Kada je reč o javnom dugu, Senfi je kazao da je njegov rast u granicama normale, i da je manji u odnosu na pojedine zemlje u regionu.

Podsetio je da je prema izveštaju EBRD-a iz novembra projekcija te institucije da će Srbija 2022. imati rast od 4,3 odsto, što je, kako je naveo, veći nego što se očekuje u ostalim zemljama u regionu.

„U ovom trenutku sumnjam da će cifra biti veća od te, zbog političkih i ekonomskih rizika, povećanje cene energetnata, hrane, rata u Ukrajini… Zbog toga neću dati novu cifru, ali uskoro će biti objavljen novi izveštaj EBRD-a o projekcijama privrednog rasta za Srbiju i region“, zaključio je Senfi.

EBRD: Ulaganje u dig. infrastrukturu važno za razvoj Srbije

Proces digitalizacije je ubrzano napredovao tokom pandemije izazvane virusom Kovid-19, kada su različiti sektori privrede u mnogim zemljama prešli na „onlajn“ način rada za svega nekoliko dana, a taj proces je predodređen da se nastavi, i ostaće jedna od ključnih sila koje oblikuju naš svet današnjice, uključujući i u regionima gde EBRD investira.

To je jedan od zaključaka novog Izveštaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) „Nadogradnja sistema: Isplativost sprovodenja digitalizacije“, koji je predstavljen danas u Narodnoj banci Srbije.

Izveštaj koji analizira kretanja u 38 privreda u kojima EBRD investira, upućuje i na sve veće podele između privreda koje napreduju sa razvojem digitalnih usluga i onih koje zaostaju u tom pogledu.

Prevazilaženje tih razlika je, kako je rečeno na predstavljanju izveštaja, od vitalnog značaja za dalji napredak tih privreda.

Guverner Jorgovanka Tabaković je otvorila skup i tom prilikom istakla je da je Narodna banka Srbije jedna od centralnih banaka koja je među prvima prepoznala značaj procesa digitalizacije finansijskih usluga zbog čega je, kako je navela, spremno, i infrastrukturno i regulatorno, dočekala izazove koje je donela pandemija.

„Srbiji nije bio potreban podsticaj, jer je digitalizacija gotovo deceniju jedan od naših strateških ciljeva. Niko nas nije vukao za rukav, vodio za ruku, pokazivao pravac. Prepoznali smo davno sve prednosti i opasnosti koje nosi moderno doba digitalizacije finansijskih usluga. Prednosti primenjujemo, a o opasnostima – zloupotrebi podataka o korisnicima pre svega, vodimo računa u najvećoj mogućoj meri“, rekla je Tabaković.

Između ostalog, izveštaj upućuje da je Srbija jedna od zemalja koja je zabeležila najveće pomake i poboljšanja u pogledu regulative i digitalizacije usluga javne uprave od 2015. godine, što je takođe uticalo i na povećanje upotrebe digitalnih tehnologija u preduzećima.

O tome je govorio Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, koji je kazao i da je podrška državama i klijentima u razvoju digitalnih tehnologija jedan od tri strateška prioriteta EBRD-a.

„U Srbiji, finansiramo državni projekat širenja širokopojasne mreže u ruralnim područjima. To će omogućiti da preko 200.000 domaćinstava u oko 1.800 naselja u ruralnim područjima širom Srbije dobije pristup internetu. EBRD ovu investiciju finansira kreditom od 118 miliona evra dok je Evropska Unija opredelila 35 miliona bespovratnih sredstava kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan“, rekao je Kolanđeli.

On je istakao i značaj da privatni sektor pređe na digitalizaciju kako bi se ojačala konkurentnost srpskih kompanija.

Aleksandar Plekanov, direktor EBRD-a za tranziciju i globalnu ekonomiju, dodao je za za dalji digitalni razvoj Srbije najveći prioritet jačanje digitalnih veština, uz dodatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu.

On je istakao da je u mnogim zemljama korišćenje digitalnih tehnologija otežano niskim nivoom digitalnih veština.

Pored toga, dodao je da je problem nedostatka tih znanja i veština među radno sposobnim stanovništvom u regionima EBRD-a dodatno uvećan migracijama osoba sa višim nivoom obrazovanja i, posebno, onih sa naprednim digitalnim veštinama.

Izveštaj takođe predstavlja rezultate makroekonomskih i strukturnih reformi u zemljama u kojima EBRD posluje i ekonomisti EBRD-a istakli su snažan ekonomski oporavak Srbije u 2021. i postepeno sprovođenje reformi tokom prošle godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana