Džons Vučiću uručio Mapu puta, pohvalio impresivan napredak

Ekonomija 06. 04. 2016. 12:06:15

Izvršni direktor za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih Država Skip Džons uručio je danas srpskom premijeru Aleksandru Vučiću „Mapu puta“ – strategiju razvoja ekonomskih odnosa Srbije i SAD .

Džons je ocenio da je Vlada Srbije ostvarila impresivan napredak donošenjem seta zakona koji reformišu poslovanje.

On je naveo da je među njima i Zakon o radu, i da je od ključnog značaja njihova potpuna primena, kao i transparentnost tenderskih procesa i borba protiv sive ekonomije i korupcije, šaopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vučić je upoznao američku delegaciju sa dobrim rezultatima fiskalne konsolidacije i drugih ekonomskih mera koje se preduzimaju sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje u Srbiji.

Srpski premijer je istakao da će otvaranje direktne avionske linije Er Srbije između Beograda i Njujorka olakšati kontakte poslovnih ljudi i time značajno doprineti jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD.

On očekuje veće prisustvo američkih investitora, što bi značilo i prenošenje radnih navika i preduzetničkog duha srpskim radnicima.

„Mapa puta“ – strategija razvoja ekonomskih odnosa Srbije i SAD je dokument koji je Ministarstvo trgovine SAD izradilo posle posete premijera Vučića Vašingtonu, a na osnovu inicijativa iznetih tokom njegovih razgovora sa američkim zvaničnicima.

U „Mapi puta“ se ističe da je potrebno da budu osnažene trgovinske i druge ekonomske veze dveju zemalja i zbog važnosti srpsko-američkog partnerstva za stabilnost i napredak regiona.

Američka strana smatra da su u Srbiji značajno poboljšani uslovi za strane investitore i da je to razlog što sve više kompanija iz SAD razmatra mogućnost investiranja.

Zato je spremna da sa srpskom Vladom radi na podsticanju međusobne trgovine i ulaganja u oblasti informacione i komunikacione tehnologije, energetike, infrastrukture, proizvodnje delova za automobilsku industriju, kao i zdravstvene zaštite. To podrazumeva i proširenje poslovanja američkih kompanija koje su već prisutne na srpskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana