Džekson pohvalila mere vlade u migrantskoj krizi Tanjug

Objavljeno: 31.10.2016. 12:57 Izmenjeno: 31.10.2016. 19:21

Zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja izbeglica i migracija Nensi Izo Džekson pohvalila napore i mere koje Vlada Srbije ulaže i sprovodi kako bi se na što efikasniji način nosila sa prilivom migranta, posebno ističući humani odnos prema njima.

Džekson je na sastanku sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom obećala da će SAD nastaviti da pružaju Srbiji ekonomsku pomoć u rešavanju posledica migrantske krize, u skladu sa iskazanim potrebama vlade.

Vulin je zahvalio na pomoći i podršci koju su SAD pružile Srbiji u cilju saniranja posledica migrantske krize, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Đurić: Nizak stepen povratka, odgovornost na Prištini

 

Stepen održivog povratka interno raseljenih na KiM najniži je u poređenju sa postkonfliktnim područjima u svetu i iznosi svega 1,9 odsto, a odgovornost za to, pre svega, nose privremeni organi samouprave u Prištini, koji odbijaju da stvore uslove za održivi povratak, izjavio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je, na sastanku sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja izbeglica i migracija Nensi Izo Džekson, izrazio žaljenje zbog toga što se pitanje povratka interno raseljenih do sada nije našlo na agendi briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić je sagovornici predočio probleme s kojima se povratnici suočavaju u sredinama južno od Ibra, a posebno u metohijskim selima, ističući da je reč o najugroženijoj i najobespravljenijoj populaciji u savremenoj Evropi.

„Pored bezbednosnih, najveći problem interno raseljenih je nemogućnost ulaska u posed sopstvene imovine, budući da je oko 40.000 stambenih jedinica i dalje uzurpirano, a Priština ne stvara zakonske uslove da se taj problem reši na pravedan način“, rekao je Đurić, a saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kako je dodao, mnogi povratnici nemaju dokumenta niti pravo glasa, što za posledicu ima nereprezentativnost u privremenim institucijama samouprave, a suštinski problem je i nemogućnost zapošljavanja, što povratak čini ekonomski i socijalno neodrživim.

Đurić je Džekson predstavio i koncept povratničkog naselja „Sunčana dolina“, koji ima potencijal da delimično ispravi nepravdu i na održiv način reši probleme onih koji i dalje žele da se vrate na KiM.

Taj projekat, rekao je Đurić, podržan je i u okviru Skopske inicijative za održivi povratak interno raseljenih, i dodao da bi bila dragocena šira podrška međunarodnih organizacija, čime bi se takvom konceptu povratka pružio dodatni kredibilitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana