„DŽejms Veb“ video galaksiju staru 13,4 milijardi godina tanjug

Objavljeno: 21.07.2022. 11:00 Izmenjeno: 21.07.2022. 11:00

GLAŠ-z13 je primetio glavni infracrveni snimač orbitalne opservatorije, a kada se prevede sa infracrvenog u vidljivi spektar, galaksija izgleda kao mrlja crvene boje sa belim u centru.

Svemirski teleskop DŽejms Veb je pronašao galaksiju koja je postojala pre 13,4 milijardi godina i to samo nedelju dana nakon što su prve slike sa ovog teleskopa prikazane svetu, rekao je u sredu naučnik sa Harvarda koji je analizirao podatke.

„GLAŠ-z13 galaksija datira 300 miliona godina nakon Velikog praska, odnosno oko 100 miliona godina ranije od bilo čega što je ranije identifikovano“, rekao je Rohan Naidu iz Harvardskog centra za astrofiziku za AFP.

On je dodao da „potencijalno gledamo u najudaljeniju svetlost zvezda koju je iko ikada video“.

Što su pojedini objekti udaljeniji od Zemlje, to je više vremena potrebno da njihova svetlost dopre do nas, pa ih mi sada vidimo onako kako su izgledli stotinama miliona godina unazad, u ovom slučaju pre 13,4 milijardi godina.

Teleskop DŽejms Veb, koji je već desetak dana glavna vest u naučnim krugovima u svetu, uspeo je da uoči galaksiju koja je postojala kada je univerzum bio star samo 300 miliona godina, što je neverovatno postignuće.

Svetlosti iz GLAŠ-z13 je trebalo 13,4 milijardi godina da stigne do nas, ali je zbog širenja univerzuma razdaljina između nas danas 33 milijarde svetlosnih godina, naravno u slučaju da galaksija GLAŠ-z13 uopšte danaspostoji, što je malo verovatno.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana