Dvojica bivših pripadnika OVK odbijaju da se odazovu sudu u Hagu RTS, Studio B

Objavljeno: 25.02.2020. 13:07 Izmenjeno: 25.02.2020. 13:07

Specijalni sud u Hagu pozvao je na saslušanje trojicu nekadašnjih pripadnika OVK, od kojih su dvojica najavila da se neće odazvati pozivu.

„Poštovani članovi porodice, prijatelji i drugovi, želeo bih da vas obavestim da sam u svojstvu optuženog primio poziv Specijalnog suda u Hagu, na koji neću da se javim 21.03.2020.“, napiso je Zogaj.

Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je iz suda stigao poziv i za Afrim Bašu iz Suve Reke, takođe pripadnika te organizacije.Gucati veruje da će Baša da se odazvati pozivu suda.Naveo je da ne priznaje Specijalni sud.“

Prethodno je i Fatmir Brajšori, najavio da odbija da se odazove sudu u Hagu, navodeći da i on ne priznaje Specijalni sud.

Brajšori je na Fejsbuku potvrdio da mu je stigao poziv od Specijalnog suda, ali, nije precizirao da li je pozvan u svojstvu osumnjičenog ili svedoka, preneo je Kosovo onlajn.Takođe, odlučio je da se ne odazove pozivu, jer „ne priznaje Specijalni sud u Hagu.“

Do sada, tužilaštvo je ispitalo nekoliko stotina bivših pripadnika OVK, uključujući i niz regionalnih i lokalnih komandanata.

Za sada, međutim, nije poznato ko će se od bivših pripadnika te formacije naći pred sudom.

Sud za procesuiranje zločina bivše OVK osnovan je 2015. godine, podrškom poslanika kosovske skupštine.

Iako osnovan kao kosovski sud, sedište i sve procesne radnje odvijaju se u Hagu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana