Dve osobe poginule u rudniku u Lubnici, u ponedeljak Dan žalosti u Zaječaru tanjug

Objavljeno: 04.11.2023. 10:12 Izmenjeno: 04.11.2023. 10:12

U nesreći u rudniku Lubnica, u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja JP PEU Resavica, kod Zaječara, nastradala su dva radnika na separaciji prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem. Do nesreće je došlo jutros oko 10.30 časova i precizira da je separacija objekat na površini, iznad rudnika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Povrede […]

U nesreći u rudniku Lubnica, u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja JP PEU Resavica, kod Zaječara, nastradala su dva radnika na separaciji prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem. Do nesreće je došlo jutros oko 10.30 časova i precizira da je separacija objekat na površini, iznad rudnika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Povrede je zadobio još jedan radnik rudnika, a do nesreće je došlo kada se sa zida bunkera obrušio materijal, pri čemu su radnici propali do dna bunkera koji se nalazi na visini od oko šest metara, prenose lokalni mediji. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je da će u ponedeljak biti Dan žalosti na teritoriji tog grada, povodom tragične smrti dvojice rudara, i porodicama i kolegama nastradalih rudara uputio saučešće. „Zaječar ne sme i neće nikada zaboraviti rudare koji su nastradali u ovom događaju. Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, vredne i nepokolebljive. Upravo su njihov svakodnevni trud i rad u obavljanju ovog teškog posla, vredni poštovanja a njihova tragedija veliki gubitak“, naveo je gradonačelnik u saopštenju. Na mesto tragedije, kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, upućena je rudarska inspekcija, a u Zaječar je otišla i resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u rudniku kod Zaječara, u okviru JP PEU Resavica, u pogonu separacija u mestu Grljan i preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima u petak do nesreće došlo kada je naprasno počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru. Pre toga je vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera, a radove na čišćenju su vršila tri zaposlena rudnika Lubnica. „Tokom izvođenja radova u bunkeru na ustima istog je vršeno dozirano ispuštanje uglja, usled čega je trebalo da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja. Naprasno je počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru. Ostali radnici separacije započeli su sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili pomenute radnike koji su bili u bunkeru“, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike. Nakon 15 do 20 minuta uspeli su pomenute radnike da izvuku iz bunkera. Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera. U toku je prikupljanje svih dodatnih relevantnih informacija u cilju finalizacije inspekcijskog izveštaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navodi se u saopštenju. Takođe, u toku je i sprovođenje istražnih radnji od nadležnih organa, kažu u Ministarstvu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je porodice radnika koji su tragično izgubili živote u nesreći u rudniku Lubnica kod Zaječara i izjavila im saučešće. „Naravno da smo tu za sve što treba, saosećamo sa njihovim bolom“, rekla je Đedović Handanović. Navela je da je reč o radnicima sa više od 40 i 25 godina iskustva, jako poštovanim i privrženim svom poslu, vrednim, odgovornim i marljivim. Navela je da je iza jednog rudara ostalo dvoje male dece. Prema rečima Đedović Handanović, treći rudar, sa kojim je razgovarala na licu mesta kada je posetila objekat u kom se dogodila tragedija, je svestan, dobro je i nema težih povreda. Dva radnika su poginula, a jedan povređen prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem na objektu separacije u rudniku „Lubnica“ u okviru Javnog preduzeća Resavica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana