Duvan godišnje uzrokuje smrt više od sedam miliona ljudi u svetu Beta

Objavljeno: 31.05.2018. 14:46 Izmenjeno: 01.06.2018. 12:24

Upotreba duvana godišnje u svetu uzrokuje smrt više od sedam miliona ljudi, od čeka 900.000 nepušača izloženih duvanskom dimu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ povodom današnjeg Svetskog dana bez duvana.

 

Duvan je drugi vodeći faktor oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a 17 odsto smrtnih slučajeva usled ovih bolesti nastaje zbog upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu, navodi Institut u saopštenju.

Po rezultatima poslednjeg istraživanja Kancelarije Instituta za prevenciju pušenja, bolesti srca i krvnih sudova čine više od 51 odsto uzroka smrti.

Pušači su od dva do četiri puta u većem riziku oboljevanja od kardio i cerebrovaskularnih bolesti od nepušača. Pasivni pušači izloženi duvanskom dimu u povećanom su riziku od oboljevanja za 25-30 odsto.

Institut u saopštenju navodi da je u svetu više od jedne milijarde pušača, od toga skoro 80 odsto u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

U Srbiji puši više od 34 odsto stanovnika. Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se 31. maja, a danas, pod sloganom „Duvan slama srca“,  posvećen je i bolestima srca i krvnih sudova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana