Ðurić:Zvečan uvek bio stub srpstva na KIM Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 07. 2019. 17:35:35

Zvečan i pre nego što je formalno osnovan kao posebna jedinica lokalne samouprave, uvek bio stub srpstva na Kosovu i Metohiji, poručio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić. 

foto Tanjug

Ðurić je,obraćajući se na svečanoj sednici povodom 28 godina od osnivanja opštine Zvečan, u novootvorenom hotelu “Rajska banja” u Banjskoj, istakao da uvek kada je bilo teško, žitelji Zvečana su bili prvi ili među prvima, kao i kada je trebalo da se brani srpski identitet i fizički opstanak na KiM.

“Srbija vraća svoj dug Zvečanu i Zvečancima podržavajući razvoj ove opštine, podržavajući turistički, privredni, infrastrukturni oporavak kraja koji je decenijama trpeo pod različitim političkim izazovima”, rekao je Ðurić.

Naveo je da država i crkva zajedno rade i radili su na realizaciji projekata kao što je banja u Banjskoj, a zajedno sa eparhijom Raško – prizrenskom i opštinom Zvečan, država Srbija uspela je da dođe do otvaranja lepog, savremenog i po svim standardima izgrađenog banjsko – lečilišnog centra.

Preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i njegovu poruku da će Vlada Srbije i država nastaviti da ulažu u razvoj tog kraja.“To će biti naš najsnažniji, najjači odgovor na sve pritiske sa kojima se suočavamo, na sve nedaće”, istakao je.

Prema njegovim rečima, ni godine koje su pred nama neće biti lake, ali zadatak države je da radeći ovakve stvari osigura ostanak i opstanak srpskog naroda na KiM. “Naš narod će ovde ostati i opstati ukoliko bude ekonomske perspektive, stalnih i snažnih signala da će se ovaj kraj razvijati, a zahvaljujući planu predsednika u svakom srpskom selu i varošici jedan ili više od 300 projekata biće realizovan”, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Ðurić je ukazao da se svet menja brže nego ikada do sada, kao i okolnosti i dodao da su oni koji su mislili da vreme radi za njih pogrešili u toj proceni.

Dodao je da će vreme raditi za Srbiju i srpski narod samo ukoliko bude što više projekata poput Rajske banje.

Poručio je da će država Srbija nastaviti da podržava srpski narod na KiM, a predstavnike Srba iz južne pokrajine pozvao je da prenesu narodu u svakom kraju gde žive na Kosmetu da nema odustajanja i dizanja ruku od bilo čega.“Borićemo se za svaki naš dom, svako naše ognjište na Kosovu i Metohiji da se ne ugasi, za svaku našu školu, za svaku našu bolnicu i uz Božiju pomoć da dočekamo mnogo, mnogo bolja vremena”, kazao je Ðurić.

Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević naveo je da je na današnji dan, koji je ujedno i crkveni praznik Petrovdan, pre 28 godina, formirana opština Zvečan kao posebna jedinica lokalne samouprave.

Todosijević je kazao da su se talasi istorije prelamali na ovim prostorima tokom svih proteklih teških godina, koje su srpski narod samo ojačale da onda kada je bilo najpotrebnije sačuvaju svoj dom. “U takvim, nimalo lakim okolnostima i sa brojnim pritiscima, opština Zvečan uspela je da tokom svih prethodnih godina bude druga kuća i drugi dom za sve svoje građane, kojima smo u skladu sa našim mogućnosti rešavali brojne životne probleme”, kazao je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković naveo je da se u opštinu Zvečan dosta ulagalo u proteklih nekoliko godina.Kako je naveo izgrađen je Vodovod, lokalna kanalizaciona mreža, sređen uži centar grada, zbrinuto je preko 74 porodice, a u toku je završetak radova na regionalnoj deponiji, kao i početak radova na izgradnji omladinskog centra.

Janković je naveo da im je cilj da zaposle još novih radnika u narednom periodu, kao i da je sve do sada urađeno samo mali deo onoga što planiraju u budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 32°C
Min: 19°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana