Đurić: Veličanstveni uspeh sloge srpskog naroda na KiM Tanjug

Objavljeno: 20.05.2019. 13:31 Izmenjeno: 21.05.2019. 11:11

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je, dan nakon izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohioje, da je Srpska lista ostvarila veći i bolji rezultat nego 2017. godine na lokalnim izborima.

foto Tanjug

Ðurić je čestitao Srbima na KiM na, kako je rekao, veličanstvenom uspehu sloge, jedinstva i zajedničke borbe za opstanak na Kosmetu, na odgovornosti koju su pokazali, spremnosti i rešenosti da se bore da Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ostanu srpski i u institucionalnoj i organskoj vezi sa Srbijom.

Takođe, istakao je da ovakvi rezultati pokazuju da je nastojanje pojedinih da dođe do bojkota tih izbora potpuno propalo.

Ðurić je izneo podatak da je Srpska lista 2017. godine osvojila 16.031 glas, a na jučerašnjim izborima 21.858 glasova, što znači da je SL osvojila 5.827 glasova više nego pre dve godine.

Napomenuo je i da je na lokalne izbore na severu KiM 2017. godine izašao 23.891 birač, a ovog puta 24.895 birača.

„To znači da smo pokazali slogu, istrajnost, rešenost i odlučnost da se borimo da ostanemo svoji na svome i da su pozivi na bojkot i da se glasa za albanske kandidate doživeli potpunu propast“, rekao je Ðurić.

Rezolucija o genocidu žalosna priča kosovske skupštine

djuric,-tanjug

foto Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je rezulocija kosovske skupštine o genocidu Srbije na KiM „žalosna i horor priča kosovskog parlamenta“, kao i da lideri terorističke OVK, koji su svojim rukama činili zločine, glume sada neku pravdu, sudije i istraživače genocida.

Ðurić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je ta rezolucija rezultat nervoze albanskih političara i njihovog straha da bi mogli da budu pozvani na odgovornost od strane međunarodnog suda za zločine na KiM.

„To nije samo njihova sramota već i onih iz međunarodne zajednice koji već 20 godina ćute i dozvoljavaju to“, naglasio je on.

Kaže da je video da su neki diplomatski predstavnici u Prištini iznosili negativne stvari o toj rezuluciji, ali je sve to mlako i samo na nivou verbalne osude, to jest zbog medija.

Ðurić navodi da je isto tako bilo i kada su uvedene takse na robu iz centralne Srbije, da su svi bili načelno protiv, ali da niko nije ništa konkretno uradio.

„Samo su bila saopštenja da Albanci to ne bi trebalo da rade i kada to urade njihova “nestašna deca“ stvari budu samo još gore za Srbe“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Tako je bilo i sa, kako kaže, transformacijom kosovskih snaga bezbednosti u vojsku i da su svi bili protiv toga, kao i NATO koji sada sa njima organizuje zajedničke vojne vežbe.

Ðurić kaže da je u prethodnih sedam godina upoznao puno srpskih žrtava albanskog nasilja na KiM, ali i da je imao manje prilika da upozna albanske žrtve, koji je svakako bilo.

Podsetio je da je poslanica Fljora Brovina 2004. na najgori mogući način zlouoptrebila žrtve, pokazavši fotgrafije sa ljudima koje je lažno htela da prikaže kao Srbe, a što je imalo velike posledice.

Ðurić je dodao da se ispostavilo da je ta slika lažna i da je cilj toga bio da se prodube međuetnički sukobi na KiM, pošto je iskorišćeno i prikazano kao srpski zločin to što su se dvojica albanskih dečaka nesrećno utopila u selu Čabra.

„Predstavili su to kao srpski atak i zločin nad Albancima i to je bio povod za neverovatne stvari na KiM“.

Ðurić je apelovao na predstavnije međunarodne zajednice koji su najodgovorniji za političke tokove u prehtodbnih 20 godina da se sa tim suludim stvarima prestane.

Kukali da nemaju priliku, sad neće razgovor u skupštini

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da deo opozicije, iako je mesecima kritikovao da nema prilike za razgovor o Kosovu i Metohiji u institucijama, sada, kada je sednica sazvana, ne želi o tome da razgovara u parlamentu.“Kukali su i plakali mesecima da tobože nemaju priliku da u institucijama razgovaraju o KiM. Mesecima su pričali, iako postoje redovne sednice Odbora za KiM, kako se u parlamentu ne raspravlja o tome i time su najdirektnije pogrešno obaveštavali i obmanjivali javnost“, rekao je Ðurić na konferenciji za novinare, komentarišući odluku dela opozicije da ne prisustvuje posebnoj sednici parlamenta o KiM, 27. maja.

On je naveo da sada, nakon što je predsednica parlamenta, na inicijativu predsednika Srbije sazvala tematsku sednicu o KiM, opozicija ne želi o tome da razgovara u skupštini.“Valjda bi više voleli da se o KiM razgovra na ulicama, na način na koji su oni navikli, uz nasilje, pretnje, pogrde i teške reči, nego u instituciji koja je demokratski izbarana“, dodao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, to je pokazatelj političke hipokrizije, dvoličnosti i nespremnosti da se raspravlja na mestu na kojem je tako nešto i predviđeno o ozbiljnoj temi, koja bi trebalo da povezuje političke stranke, a ne da ih deli.

On je izrazio žaljenje što se od opozicije ne može očekivati ta vrsta odgovornosti.

To je i proizvod činjenice da te političke stranke, ne samo da nemaju bilo kakv plan ili ideju o Kosovu i Metohiji, već uporno izbegavaju da pred javnost izađu i budu pozvane na odgovornost zbog onoga što su radile u vezi KiM, u vreme kada su bile na vlasti, naveo je Ðurić.

On je dodao da je u vreme Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića Srbija pretrpela nekoliko ozbiljnih udaraca kada je reč o KiM.

„Nikada neću prestajati da podsećam na to da su 2010. oni pred Međunarodni sud pravde, iako su znali da ga čini većina sudija koje su imenovale države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, poslali takvo pitanje, da je stigao odgovor koji nije u ineresu Srbije i na koji se danas u Prištini pozivaju“, rekao je Ðurić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana