Đurić: Trepča može da računa na podršku Vlade Srbije Tanjug

Objavljeno: 31.10.2016. 19:28 Izmenjeno: 31.10.2016. 19:28

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio da radnici Trepče mogu da računaju na svaki vid podrške Vlade Srbije a da kosovski Zakon o Trepči ne proizvodi nikakva pravna dejstva jer je poništen odlukom Vlade Srbije.

 

Tokom posete rudarima Trepče u Leposaviću Đurić je preneo poruku da kombinat Trepča može da računa na podršku Vlade Srbije, ne samo političku već i na pravnu i finansijsku podršku.

„Naša je obaveza, koju ćemo ispuniti, omogućićemo Trepči da nastavi da funkcioniše. I to je najvažnija poruka – Trepča može da računa na Srbiju, na Vladu Srbije, politički pravno, ekonomski i na svaki drugi način ako bude trebalo“, istakao je Đurić.

Komentarišući odluku kosovskog Ustavnog suda koji se oglasio povodom Zakona o Trepči Đurić je kaozao da kosovsko pravosuđe fascinira, jer se prvo na portalima pojavi sudska odluka pa je tek onda objavljuje sud.

„Za nas takva odluka ne proizvodi nikakva pravna dejstva ona je uostalom kao i čitav taj nakaradni zakon poništena odlukom Vlade Srbije i za nas je najvažnije što će se ovde proizvodnja nastaviti, što će se život nastaviti, što će Vlada Srbije i u 2017. godini, bez obzira na dešavanja, obezbediti egzistenciju Trepče i funkcionisanje ovog sistema kao i podršku ovim ljudima“, rekao je Đurić.

Politička podrška Trepči, objasnio je on podrazumeva sve ono što će biti urađeno kako bi se izborili da kombinat Trepča ostane u rukama ovog naroda na ovim prostorima.

„Kada je reč o ekonomskim merama to znači da će Vlada Srbije za narednu godinu svojim budžetom predvideti mere podrške i da ćemo predvoideti i realizaciju projekta koji je i premijer Aleksandar Vučić najavio prilikom posete Trepči – izgradnja nove fabrike baterija – mi ćemo to bez obzira na teške okolnosti nastaviti da realizujemo kao projekat sa ciljem da otvorimo još radnih mesta za sve one koji ovde žive“, rekao je on.

Pravne mere se odnose, kazao je Đurić, na podršku akcionarima i svima drugima koji štite svoje interese pred domaćim i međunarodnim institucijama.

„Srbija stoji uz Trepču, Srbija stoji uz radnike Trepče i Srbija stoji uz svoj narod na ovom području. I nećemo nikome dozvoliti da ono što pripada građanima, ovom narodu koji je to stvarao i napravio kičmu ekonomije na severu Kosova, prestane sa radom“, rekao je Đurić.

Oni koji danas udaraju na Trepču i njenu stabilnost ugrožasvaju ili pokušavaju da ugroze egzistenciju čitavog srpskog naroda na ovom delu KiM, upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je podsetio da je od 1999. godine bez posla, samo zbog etničke pripadnosti u javnom sektoru odnosno društvenim i državnim preduzećima na KiM ostavljeno preko 50.000 Srba, što je za te ljude značilo i primoravanje na egzodus.

Direktor Trepče Sever Jovan Dimkić izjavio je da je primarni cilj očuvanje ekonoske stabiolnosti.

„Beležimo planirane proizvodne rezultate, imamo stabilnu situaciju u kompaniji i samo spoljnji faktor kao što je to donošenje Zakona o Trepči može da poremeti stabilnu atmosferru. Pokušavamo da loptu sa političkog terena vratimo na ekonomski i otvorimo razgovore sa nadležnima kako bi pronašli rešenja oko budućeg funkcionisanja Trepče“, rekao je on.

Dimkić je ponovio da je Zakon o Trepči štetan i neprimenjiv u praksi jer bi, kako je ocenio, doveo do urušavanja proizvodnih aktivnosti u „Trepči Sever“.

Đurić je nakon obilaska Trepčine flotacije u Leposaviću razgovarao sa radnicima, sindikatom i menadžmentom Trepče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana