Ðurić: Srpska lista garant bezbednosti na KiM Tanjug

Objavljeno: 24.05.2017. 15:06 Izmenjeno: 24.05.2017. 15:06

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić poručio je danas da jedino Srpska lista na izborima 11. juna može da pruži garacije za bezbednost srpskog stanovništva na KiM.

 

On je istakao da je ta lista spremna i da posle izbora u Prištini govori glasom srpskog naroda, a ne glasom političkih predstavnika kosovskih Albanaca.

U razgovoru sa studentima Fakulteta za bezbednost, Ðurić je rekao da će institucije Srbije nastaviti da funkcionišu na KiM, bez obzira šta se desi 11. juna, ali je naveo da od ishoda izbora zavisi koliko će efikasno moći to da čini. „Naš narod može da računa na podršku Srbije, međutim, sasvim sigurno i od ishoda izbora 11. juna zavisi u kojoj meri će Srbija moći efikasno da pruža podršku našem narodu, jer nema sumnje da je cilj kosovskih albanaca da ograniči uticaj i dotok podrške“, rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima to se videlo i prethodnih dana kada se bile ometane pošiljke sa dečjim dodacima i različitim socijalnim davanjima koje iz budžeta Srbije dolaze na KiM. „Ukoliko Srpska lista ne bi imala dovoljnu političku snagu nakon izbora 11. juna, takva praksa bi eskalirala, pogoršavala bi se i rastao bi pritisak na Srbe na KiM“, rekao je Ðurić.

On je ocenio da trenutnu situaciju na KiM karakterišu velike tenzije, navodeći da su albanski politički predstavnici rešeni da na parlamentarnim izborima 11. juna uspostave punu kontrolu nad političkim sistemom u južnoj srpskoj pokrajini. Objasnio je da će albanski političari pokušati da uspostave kontrolu nad skupštinom u Prištini uz pomoć druguih nacionalnih zajednica, a ne samo glasovima albanskih političkih partija.

Podsetivši da nijedna važna odluka u skupštini u Prištini ne može biti doneta bez glasova većine nacionalnih zajednica, Ðurić je upozorio da jedna od tih odluka može biti transformacija kosovskih snaga bezbednosti u takozvanu vojsku Kosova. „Osim što bi to bilo suprotno vojno tehničkom sporazumu iz Kumanova i Rezoluciji 1244, uspostavljanje takve oružane formacije predstavljalo krupnu pretnju i izazov za regionalnu stabilnost, a Srbi na KiM bi to doživeli kao nepotrebnu pretnju“, rekao je Ðurić.

Govoreći o Briselskom dijalogu Ðurić je naveo da je Srbija čvrsto rešena da sve probleme rešava, ne kroz konflikte i svađe, već kroz razgovore i o najtežim pitanjima čuvajući svoje interese.

Kako je rekao, predstavnici Albanaca su prethodnih meseci bežali od tih razgovora, odnosno od sprovođenja dogovora koji su u interesu srpske zajednioce poput ZSO.

On je poručio da bi Albanci trebalo da prestanu da se vode maksimom „Što je dobro za Srbe, loše je za Albance“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana