Đurić: Srbija štiti svoje interese, ali i međunarodno pravo Tanjug

Objavljeno: 03.11.2016. 20:39 Izmenjeno: 03.11.2016. 20:39

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio u Libanu, na međunarodnom forumu u okviru kojeg je održan okrugli sto o dijalogu Beograda i Prištine, da braneći svoj integritet u slučaju Kosova i Metohije, Srbija ne štiti samo svoje interese, već i međunarodno pravo.

 

„Braneći svoj integritet u slučaju Kosova i Metohije, Srbija ne štiti samo svoje interese već i međunarodno pravo i doprinosi sprečavanju toga da virus separatizma i otcepljivanja teritorija na kojima žive nacionalne manjine unese haos u međunarodni poredak“, rekao je Đurić, na okruglom stolu na kome je učestvovala i Edita Tahiri, saopštila je Kancelarija.

Kako se navodi, razgovor je protekao u konstruktivnoj atmosferi, iako je neslaganje oko istorijskih činjenica izazvalo veoma dinamičnu polemiku, u kojoj je Đurić izrazio nezadovoljstvo zbog tumačenja Tahiri da Albanci nisu voleli Josipa Broza Tita zbog jugoslovenskog karaktera njegove antifašističke borbe i njene tvrdnje da je Albancima najbolje bilo pod Nemačkom, jer su u tom periodu svi oni živeli u jednoj državi.

Đurić je u razgovoru ukazao na značaj dijaloga Beograda i Prištine za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju svi koji žive u pokrajini, kao i činjenicu da pozicija Srbije po pitanju statusa njene južne pokrajine jeste odgovoran stav sa širokim geopolitičkim reperkusijama.

„Iako se Beograd i Priština ne slažu oko mnogo toga, verujem da možemo da stvorimo trajni mir zadržavajući naše stavove po pitanju statusa. Dokle god se razgovara, postoji svetlo na kraju tunela“, rekao je Đurić.

Međunarodni forum „Dijalog i najbolja praksa – 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“ organizovali su libanski „Notr Dam univerzitet“ i pokret civilnog društva „Libanska inicijativa za dijalog“.

Među učesnicima i u publici bili su predstavnici akademske zajednice – profesori, istraživači i studenti, kao i verski lideri hrišćana i muslimana, aktivne i penzionisane diplomate, članovi organizacija civilnog društva i novinari.

Forumu su prisustvovali i ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić i ministar savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Aleksandar Ristić, navadeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana