Ðurić: PR ulaže ogromne napore da uništi dijalog Tanug

Objavljeno: 13.10.2020. 09:53 Izmenjeno: 13.10.2020. 09:53

Novi ambasador Srbije u SAD i bivši direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio da Priština ulaže ogromne napore da suspenduje dijalog i da ne želi bilo kakve rezultate, te najavio da će se u podne u Beogradu održati sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, na kojem će se razmatrati odgovor srpske strane.

Ðurić je za RTS, upitan o najnovijoj izjavi premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija da Priština neće prihvatiti dodatne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, umesto direktnog odgovora pokazao Briselski sporazum iz aprila 2013. godine, u kojem je ZSO prva tačka i upitao Prištinu šta želi i kakvu neodgovornu poruku salje.

„Moje pitanje za Hotija i druge separatističke lidere u Prištini – shvatamo da ne želite dijalog, svakog dana to pokazujete unižavajući sopsteveni potpis, nešto za šta je EU garant. Ne želite dijalog, šta želite, kakvu neodgovornu poruku šaljete sopstvenom stanovništvu i međunarodnoj zajednici, šaljući signal da ne želite normalizaciju odnosa“, upitao je Ðurić.

On je najavio da će se danas u podne održati sastanak sa političkim predstavnicima Srba u Beogradu na kojem će biti razmotrena nastojanja Prištine da uništi dijalog i odgovor srpske strane na to.

„Odluke smo uvek donosili zajednički, složno, u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Ðurić.

On je naveo da je za njega velika čast raditi na pitanju KiM, kao i da je „dao celog sebe“ tokom službovanja u Kancelariji za KiM.

„Iza mene je 221 runda pregovora u Briselu, 51 različiti aranžman, preko 150 puta sam odlazio na KiM kao predstavnik vlade Srbije, nije uvek bilo lako, ali verujem da danas poznajem dobro prilike na KiM i stalo mi je da borbu za KiM i srpske interese prenesem na svako buduće mesto na kojem budem služio Srbiji“, rekao je Ðurić.

Upitan da li je moglo da se uradi više, Ðurić je rekao da svako ko tvrdi da nije moglo, nije dobar službenik Srbije.

„Uvek smatram da može i više i bolje, ali u prethodnih osam godina, koliko kao deo tima Aleksandra Vučića radim ovaj posao, uspeli smo da na KiM sačuvamo mir kao najvišu vrednost ne samo za sugrađane na KiM nego i za celu Srbiju, pokretanjem preko 340 projekata podrške u brojnim sredinama, uspeli smo da obnovimo škole, puteve izgradimo nove bolnice, hiljade porodica su dobile krov nad glavom, obnovljeno je 46 crkava i manastira“, naveo je Ðurić.

Kako kaže, Beograd je uradio sve što je mogao, a on lično je „uložio celog sebe“ da se sačuva mir i da ne bude masovnog stradanja Srba.

Ðurić je rekao da i dalje među albanskim liderima postoji takmičenje ko će da bude gori prema Srbima i da oni ne shvataju da je i njima preko potrebno da se normalizuju odnosi i gradi dugoročna budućnost.

„Niti će neko na tacni da im servira nezavisnost niti će bilo ko u Srbiji dozvoliti nove Oluje, pogrome ili 17. mart. Samo ćemo svi zajedno da izgubimo vreme ukoliko oni ne budu spremni za normalne odnose u budućnosti, a naši ljudi ne treba da brinu, nastavićemo da se borimo za opstanak i ostanak Srba na KiM“, naveo je Ðurić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana