Đurić: Poziv Tačija da Srbija prizna Kosovo neozbiljan

Objavljeno: 16.03.2016. 11:53 Izmenjeno: 16.03.2016. 11:53

Đurić je kao neozbiljan ocenio poziv Tačija da Srbija prizna Kosovo i Metohiju, dodajući da se pretnjama i šovinističkim i nacionalističkim ispadima nigde neće stići.

„Mogu samo da se nasmejem. Mi želimo normalne odnose sa Albancima, ne želimo svakog dana da se prepucavamo preko medija. Mislim da bi neuporedivo odgovornije i ozbiljnije bilo da, umesto što prodaju velikodržavne i separatističke snove, razmisle o tome kako će da zaposle tih 40 do 60 odsto nezaposlenih u našoj južnoj pokrajini“, rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Đurić je rekao i da Hašim Tači i Edita Tahiri, koja je ministarka za dijalog, mogu samo da sanjaju o gašenju srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

„Ni sultan Bajazit nije ugasio naše škole i bolnice pa neće ni Hašim Tači ni Edita Tahiri“, istakao je Đurić.

On je ocenio da je to veoma ružna poruka Srbima.

„To je poruka Srbima koja kaže – mi vas ne želimo ovde. Uveren sam da većina odgovornih, ozbiljnih i postenih ljudi ne razmišlja na taj način. A mi nikada nećemo dozvoliti da naše institucije budu skrajnute“, istakao je Đurić.

 

Đurić: Trepča je srpska, nećemo dozvoliti gaženja prava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je kombinat Trepča srpska i da Beograd neće dozvoliti nikome da se igra sa srpskom imovinom. „Bilo kakav pokušaj da se Trepča na protivpravan način oduzme značio bi kršenje i gaženje prava“, rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

On je istakao da svi imovinski odnosi treba da se rešavaju na civilizovan način, a ne putem pretnji ili na sednicama vlade koje služe za domaću političku upotrebu, kao što je bila jučerašnja u Prištini. Đurić je rekao da je siguran da i oni koji danas pokušavaju da sami rešavaju sudbinu Trepče odlično znaju da Srbija i poverioci Trepče imaju sve papire koji dokazuju da je Trepča vlasništvo Republike Srbije, odnosno firme čiji je vlasnik Republika Srbija. Prema njegovim rečima, izlišno je i podsećati da se najveći deo rudnih žila u vlasništvu Trepče koje se eksploatišu u okviru kombinata Trepče nalaze ispod centralne Srbije. „Postavljam pitanje kako to (Isa) Mustafa misli da vadi tu rudu ispod centralne Srbije iz jama Trepče u kojima rade hiljade srpskih rudara na severu Kosova i Metohije“, upitao je Đurić.

Đurić je ocenio da o odnosu prema srpskim predstavnicima na Kosovu i Metohiji najbolje govori činjenica da su im ponuđena dva od 13 predstavnika u Odboru za izradu Nacrta zakona o Trepči da ne bi imali pravo veta i pravo da zaustave te odluke, iako je potpuno jasno da Srbija i srpske institucije imaju ubedljivo većinsko vlasništvo nad Trepčom. Kosovska vlada juče je formirala komisiju koja će se baviti Nacrtom zakona o Trepči. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura 1°C

Magla

Petak
Magla

Max: 3°C
Min: -1°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana