Đurić: Na dijalog smo spremni, imovinu ne damo Tanjug

Objavljeno: 20.10.2016. 15:09 Izmenjeno: 21.10.2016. 11:44

Srbija je uvek spremna na dijalog, ali ne i na predaju svoje imovine, rekao je u Briselu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i poručio da istovremeno Beograd neće sedeti skrštenih ruku.

 

Đurić je novinarima u Briselu nakon još jedne runde tehničkih pregovora sa Prištinom rekao da neće praviti katastrofalne ustupke i trule kompromise na račun sopstvenog naroda.

Đurić je jutros u Misiji Republike Srbije pri EU u Briselu održao sastanak sa 28 predstavnika zemalja članica i predstavnicima institucija EU.

Tom prilikom direktor Kancelarije za KiM izneo je stav Srbije u vezi Trepče, zakona o strateškim investicijiama, ali i u vezi načina na koji se tretiraju srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

”Naša politika ostaje politika razgovora, ali nikada neće biti politika guranja glave u pesak, pravljenja neosnovanih ustupaka i poravljenja trulih kompromisa na račun interesa srpskog naroda.

Dialog da, ali predaja imovine, činjenje katastrofalnih ustupaka, koje bi možada želeli da iznude od nas, to nikada ne”, poručio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef delegacije Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Marko Đurić.

Delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu nastvaljaju razgovore o međusobnom priznavanju diploma. Istovremeno, iz delegacije Beograda najavljuju da će predstavnicima EU postaviti i pitanje Telekoma, odnosno da li je Priština spremana na pravljenje kompromisa. U delegaciji Beograda tim povodom objašnjavaju da Srbija uvek pristaje na razgovor, ali ne i princip papira ”uzmi ili ostavi”.

Zbog ponovnog odbijanja Prištine da se o tome razgovara u okviru dijaloga, delegacija Beograda je juče u bilateralnim razgovorima sa evropskim posrednicima u dijalogu iznela svoj stav kada je u pitanju zakon o Trepči.

Juče su u okviru tehničkog dijaloga dogovarani i tehnički detalji o primeni sporazuma o slobodi kretanja, konkretno kako će izgledati nalepnice kojima će se prelepljivati statusni simboli na registarskim tablicama za vozila koja prelaze sa teritoriju Kosova u centralnu Srbiju i obratno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana