Ðurić: Kampanja ne sme da preraste u antisrpsku histeriju Tanjug

Objavljeno: 11.08.2019. 15:25 Izmenjeno: 11.08.2019. 15:25

Važno je da politički lideri Albanaca, u odsustvu programa i ideja, političku utakmicu ne pretvore u takmičenje u mržnji i šovinizmu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić apelovao je  na međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u Prištini da ne dozvole da predizborna kampanja u našoj južnoj pokrajini preraste u sveopštu antisrpsku histeriju.

Ðurić je u saopštenju naveo da se sve jasnije pokazuje da je tačna procena predsednika Srbije da će se kosovski Srbi i sredine u kojima žive naći na udaru agresivne predizborne kampanje albanskih političkih stranaka i lidera.

„Kadri Veselji, ponavljajući stalne aspiracije prema severnoj Kosovskoj Mitrovici, još jednom, po bezbroj puta isprobanom receptu, nastoji da pažnju građana skrene sa korupcije, kriminala, nesposobnosti i nemara prištinskih političkih struktura na teme koje podižu političke strasti i raspaljuju antisrpska osećanja“, naveo je Ðurić.

Sloboda veroispovesti je, kaže Ðurić, demokratska tekovina, i Veselji i ostali lideri Albanaca bi svoju odanost demokratiji najpre morali da dokažu stvarajući uslove za obnovu desetina uništenih srpskih pravoslavnih crkava i manastira, kao i nesmetane posete pravoslavnih hodočasnika i povratnika verskim objektima u mestima kao što su Mušutište ili Ðakovica, gde se nasilnim sredstvima sprečava obeležavanje hrišćanskih praznika.

Takođe, albanski politički predstavnici bi, ako iskreno insistiraju na slobodi veroispovesti, morali da spreče otimanje srpskih pravoslavnih verskih objekata i promenu njihove namene i karaktera, kao što je to učinjeno sa pravoslavnom crkvom Svetog Nikole u Novom Brdu, naveo je Ðurić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Delimično oblačno

Petak
Oblačno

Max: 8°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana