Ðurić: I 15 godina od pogroma – tišina Tanjug

Objavljeno: 17.03.2019. 09:21 Izmenjeno: 17.03.2019. 10:53

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da je, 15 godina posle pogroma Srba na KiM, za njega najjači utisak „muk, ćutanje i tišina“.

 

„Na današnji dan, pre 15 godina, bez povoda, vođeni bezumnom mržnjom, desetine hiljada Albanaca predvođeni svojim političkim liderima palili su sve srpsko na KiM, i u dva dana spaljeno je 35 srpskih svetinja, nekoliko hiljada srpskih porodičnih domova, hiljade ljudi je proterano“, podsetio je Ðurić ističući da danas, posle 15 godina, glavni politički protagonisti tog napada nisu odgovarali.

Ni Kfor ni međunarodna zajednica nisu radili svoj posao, već su svojim pasivnim držanjem tada u velikoj meri doprineli tome, nisu radili sve što je trebalo da bi se to sprečilo, rekao je Ðurić gostujcuhi u Jutarnjem programu na RTS.

„17. marta goreli su Prizren i Bogorodica Ljeviška, manastir Devič, gorela je prizrenska Bogoslovija“, naveo je on.

„Ne smemo da zaboravimo ko je ćutao i ko nije reagovao pre 15 godina, pomenuo sam Kfor ali i tadašnje vlasti su nemim mukom dočekale sve to što se dešavalo na KiM“, naglasio je Ðurić.

Kako je rekao, ne možemo da im pripišemo odgovornost za činjenje, ali možemo za nečinjenje.

Prema rečima Ðurića, ne možemo se samo osloniti na Kfor i međunarodnu zajednicu, jer je odgovornost delimično i na državi Srbiji.

Ðurić podseća da smo mogli da čujemo od predsednika Aleksandra Vučića da ako Kfor ne bude radio svoj posao, ima ko će da radi, ako prava Srba budu ugrožena.

„Čak i Stejt department je osudio ono što se dešava na Kosovu i Metohiji, pobrojao je preko 100 incidenata protiv Srba i napisao da postoji kontinuirano nasilje nad Srbima na KiM“, rekao je Ðurić te upitao da li su oni koji su sinoć upali u RTS pisali nekome povodom napada na Srbe na KiM.

„Ne, oni su pokušavali da na KiM organizuju proteste, ali ne protiv Albanaca u Prištini, već protiv vlasti u Beogradu“, rekao je Ðurić

Za razliku od perioda 2004. godine i 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, danas postoji ozbiljan odgovor, Srbija 17. mart nikada više neće ponoviti, a to ste mogli da čujete sa najmerodavnijih i najznačajnijih mesta u ovoj državi, kao što ste mogli da čujete da se neće prihvatiti ucenjivanje Srbije prištinskom platformom, naglasio je Ðurić.

Ðurić kaže da ne može da ne primeti da samo nedelju dana posle jasne poruke Prištini, kada je rečeno „sikter“ platformi, imate da oni koji su postavili granicu na Jarinju nasilno upadaju u institucije.

Ðurić kaže da je jedan od razloga što se Albanci suzdržavaju od daljih nasilnih reakcija taj što vide da bi naišli na ozbiljniji i odlučniji odgovor Beograda.

Upozorili smo da je usvajanjem platforme završen dijalog, odgovornost je na albanskim političarima u Prištini, a na nama je da brinemo o Srbima na KiM, imamo 149 projekata koji uključuju izgradnju škola, bolnica, puteva kao i pružanje materijalne pomoći za stvaranje kakvih takvih uslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana