Ðukić Dejanović:U prvih 6 meseci broj beba povećan za 563 Tanjug

Objavljeno: 18.08.2019. 14:51 Izmenjeno: 18.08.2019. 17:27

Ukoliko se nastavi trend povećanja broja novorođenih beba mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi pozitivni efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta

Ona je za „Blic“ rekla da je u prvih šest meseci broj beba povećan za 563, kao i da je pozitivno iznenađenje povećanje broja visokoobrazovanih majki sa više dece.

U poslednje tri godine od kako je osnovana Kancelarija za demografiju i populacionu politiku novac je ulagan u opštine i gradove, a tim novcem, kako kaže Ðukić Dejanović rešeno je 39 stambenih problema, u 81 opštini adaptirani su vrtići i uvedena popodnevna smena.

Dodaje da je u Somboru za roditelje koji imaju najmanje dvoje dece starosti do 15 godina uvedena pomoć besplatnog pranja veša.

Ðukić Dejanović navodi da se očekivalo da socijalne mere najviše utiču na materijalno ugrožene porodice koje i inače imaju više dece i dodaje da se prema istraživanjima dogodilo da su se te mere pozitivno odrazile upravo na populaciju žena koje su mlade, obrazovane i žive od svog rada.

„Ti podaci veoma raduju. U ovoj godini svaka četvrta majka sa troje dece je visokoobrazovana, a pre dve godine svaka peta“, kaže Ðukić Dejanović.

Takođe, zabeležen je porast drugih, trećih i četvrtih rođenih beba.

„Međutim, imamo smanjenje prvorođenih, što je posledica migracija“, navodi Ðukić Dejanović.

Najavila je da će se u narednom periodu komunicirati sa što većim brojem poslodavaca o što boljem usklađivanju rada i roditeljsta i kazala da se sprovodi najnoviji projekat u jednoj velikoj kompaniji, a obuhvata i zdravstveni i formalno pravni aspekt rada i roditeljstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana