Drustvo sudija pozdravlja potvrđene izmene Ustava

Objavljeno: 17.01.2022. 10:59 Izmenjeno: 18.01.2022. 11:37

Takođe ukazuje da je veoma važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja.

Društvo sudija Srbije pozdravilo je  promene Ustava u oblasti pravosuđa koje su građani potvrdili na referendumu.

U saopštenju tog strukovnog udruženja ocenjeno je da je referendumska kampanja prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja.

„Građani su, svojom odlukom na referendumu, omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo. Ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva“, smatra Društvo sudija.

U tim procesima Društvo sudija Srbije će, kao i u prethodnom periodu, dati svoj doprinos, ostajući privrženo nezavisnosti sudstva i vraćanju poverenja građana u sudstvo.

 

UTS pozdravlja odluku građana na referendumu

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) pozdravilo je  odluku građana Srbije da podrže promene Ustava i time daju svoj doprinos u izgradnji boljeg pravosuđa.

Rasprava koja je prethodila referendumu, pokazala je koliko je pravosuđe važna društvena tema i tiče se svakog građanina ove zemlje, navodi UTS u saopštenju.

Ukazuje da ove ustavne promene predstavljaju početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa u našoj zemlji, kao i da u odnosu na javno tužilaštvo daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći.

Ustavna rešenja koja su građani podržali na referendumu u velikoj meri predstavljaju ciljeve za koje se Udruženje zalaže od svog osnivanja, već 20 godina, napominje ovo strukovno udruženje.

Udruženje najavljuje da će nastaviti da se bori za samostalno i nezavisno javno tužilaštvo u uverenju da je temelj demokratskog društva „građanin čija prava može da zaštiti samo tužilaštvo i sud koji su oslobođeni uticaja politike“.

„Građane podsećamo da pred nama stoji veliki posao i izazovi u vezi sa izradom seta zakona koji će regulisati niz tema iz oblasti pravosuđa. Na ovom putu Udruženje će da uloži svo svoje znanje i iskustvo kako bi dodatno unapredilo garancije nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana