Drecun:Srbi strahuju od novih upada specijalaca na sever Tanjug

Objavljeno: 05.01.2022. 12:51 Izmenjeno: 05.01.2022. 12:51

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da smo ušli u period stalne opasnosti od mogućih, novih jednostranih akcija Prištine na severu Kosova uz upotrebu specijalnih jedinica, a povod za to sada može biti zabrana rudarenja bitkoina, kao izgovor za upad na sever.

Gostujući na RTS-u, Drecun je rekao je da Srbi na KiM, uoči Božića, opravdano strahuju za svoj opstanak i budućnost u južnoj pokrajini, kao i od mogućih jednostranih akcija Prištine uz upotrebu specijalnih jedinica.

On ističe da su Srbi na KiM obespravljeni i pretvoreni u građane drugog reda, koji nemaju siguran život.

Drecun kaže da se, iako nema znakova da se priprema veća konkretna akcija specijalnih jedinica, ne može isključiti mogućnost eskalacije, jer su, kako navodi, stvoreni preduslovi za tako nešto.

On je rekao da je Prišstina uvela vanredno stanje na planu energetike, da su stalne restrikcije, a da Kurti uverava Albance da su Srbi sa severa pokrajine krivi za nestašicu struje.

„Zabranili su tzv. rudarenje bitkoina, što može da im bude povod da upadnu sa specijalnim jedinicima i da pretražuju teren, da vide ko se to dalje bavi rudarenjem i koristi velike količine struje“, upozorava Drecun.

On ističe da KFOR jedino može da spreči upad specijalnih jedinica i da je dobro što je komandant KFOR-a mađarski general, te da misli da će on imati dovoljno razumevanja.

S druge strane, Drecun zaključuje da „privremene institucije na KiM ohrabruju ekstremiste i obeshrabruju srpski narod da ostane na KiM“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana