Drecun: Velika Britanija nije dobronamerna prema Srbima Tanjug

Objavljeno: 11.02.2022. 17:25 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:17

On se zapitao po kom osnovu u Prištinu dolazi specijalni izaslanik britanskog premijera i šta on tamo traži i podseća da su UN dale mandat EU da rukovodi procesom pregovora Beograda i Prištine.

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je , povodom posete specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča Prištini, da politika Velike Britanije nije dobronamerna prema srpskom narodu.

„Meni se čini da politika Velike Britanije prema KiM destabilizuje region, da predstavlja opasnost po region i ekonomski napredak. Svako ko priznaje lažnu državu Kosovo, ko ne reaguje na javno izrečene ciljeve od strane zvanicnika Albanije i Prištine da će se ujediniti i stvoriti veliku Albaniju ne može da kaze da doprinosi stabilizaciji i miru. Naprotiv“, rekao je Drecun Televiziji Tanjug.

Drecun dodaje da bi Pič trebalo da objasni zbog čega Velika Britanija podržava, pored SAD, Turske i Nemačke, stvaranje nezakonite formacije kosovskih bezbednosnih snaga koje treba da prerastu u Vojsku Kosova.

On je zapitao i zbog čega velika Velika Britanija, kao zemlja stalna članica Saveta Bezbednosti, narušava Rezoluciju UN 1244.

„Mislim da politika Velike Britanije nije dobronamerna prema srpskom narodu i mislim da je najopasnije to što su Britanci jedan od najznačajnih oslonaca formiranja Vojske Kosova. Na njihovim akademijama obučavaju se budući oficiri te vojske“, naveo je Drecun.

On smatra da Velika Britanija, nakon izlaska iz EU, pokušava da stvori novu geopolitičku poziciju i da se predstavi kao jedan od najznačajnijih međunarodnih činilaca.

„Sa SAD i Australijom prave front za borbu protiv Kine, idu protiv Rusije, upadaju sa ratnim brodovima u Baltičko i Crno more, sada pokušavaju da destabilizuju poziciju srpskog naroda na području Dejtonske BiH“, konstatovao je Drecun.

On je naveo i da je 25. oktobra 2018. bila prezentacija zločina OVK u Klubu poslanika i da su na nju pozvani predstavnici ambasada SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, jer su oni imali svoje zone odgovornosti na Kosovu.

„Nisu došli iz ambasada Velike Britanije, Francuske i Italije, jer nisu hteli da čuju za zločine OVK pošto su i sami za njih odgovorni. Samo u zoni odgovornosti koji su kontrolisali britanski vojnici stradalo je 134 Srba“, konstatovao je Drecun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana