Drecun: Srbija pred izazovima, strateška saradnja s Rusijom Tanjug

Objavljeno: 24.11.2017. 17:28 Izmenjeno: 24.11.2017. 17:29

Srbija ima principijelni stav po pitanju strateškog partnerstva sa Rusijom, izjavio je danas član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun i dodao da se Srbija trenutno suočava sa izazovima po pitanju sankcija Rusiji i Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, ali i uslovljavanjem članstva u EU priznanjem nezavisnosti Kosova.

Drecun je na sastanku sa delegacijom Saveta Federacije Rusije ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i naveo da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu imao značajnu ulogu u spasavanju ljudi tokom poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine.

Kako je saopštila Skupština Srbije, naglasio je da je od velikog značaja podrška Rusije u UN po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, unapređenje vojne saradnje između dveju zemalja čemu, kaže, umnogome može doprineti intenziviranje saradnje između dva parlamenta.

Drecun, koji je predvodio delegaciju odbora na sastanku sa gostima iz Rusije rekao je i da se Srbija suočava sa globalnim bezbednosnim izazovima kao što je međunarodni terorizam i ekstremizam i da nedvosmisleno pruža otpor i bori se protiv svih oblika kriminala.

Zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Andrej Klimov naglasio je da je stav Rusije po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova nepromenljiv, kao i da Rusija poštuje evropski put Srbije.

Saglasio se sa Drecunom da je pitanje međunarodnog terorizma jedno od najvećih bezbednosnih izazova današnjice i da treba sarađivati u toj borbi.

Klimov je takođe informisao članove Odbora da je Savet Federacije osnovao Komisiju za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u unutrašnje poslove Ruske Federacije, sa isključivim ciljem odbrane i zaštite nacionalnog suvereniteta.

Predložio je formiranje radne grupe Skupštine Srbije i uspostavljanje saradnje sa Komisijom, čime bi se na parlamentarnom nivou radilo na rešavanju bezbednosnih izazova.

Članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, koji su sa delegacijom Saveta Federacije Ruske Federacije razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane, istakli su da Srbija čvrsto brani poziciju vojne neutralnosti i nastoji da sarađuje sa svim bezbednosnim organizacijama, u cilju zaštite nacionalne bezbednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana