Drecun: Iza Prištine stoje moćne članice EU, šta one žele? Tanjug

Objavljeno: 27.10.2016. 09:21 Izmenjeno: 27.10.2016. 13:52

Ponašanje kosovskih vlasti je vrhunac višemesečne kampanje u kojoj Priština, pod patronatom nekih struktura u Briselu i nekih moćnih članica Evropske unije, nastoji da spreči realizaciju dogovorenog, posebno formiranje Zajednice srpskih opština, izjavio je danas predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

 

Drecun je, gostujući na RTS-u, rekao da nema dilemu da višemesečno „politički ekstremno“ ponašanje Prištine i blage reakcije Brisela predstavljaju sinhronizovanu akciju.

Njen cilj je da se preko poglavlja 35 natera Beograd da prizna Kosovo kao nekakvu državu, rekao je Drecun, dodajući da je put ka tome prebacivanje loptice na Beograd i pretnja prekidom dijaloga.

Predsednik odbora za KiM je dodao da postoji manevarski prostor za Srbiju, ali da je sada važno da se Brisel „istera na čistinu“.

„Ako neko definiše neprihvatljive uslove u Poglavlju 35 i unapred zna da ne možemo da ih prihvatimo, treba da vidimo da li neko želi ili ne želi Srbiju u EU. Treba da vidimo koje to države ne žele Srbiju, kakva je politika EU prema Balkanu, da li žele stabilnost i ekonomski napredak regiona“, rekao je Drecun.

Drecun smatra da bi Nemačka i Velika Britanija trebalo jasno da se izjasne šta žele od Srbije.

On je dodao i da je interesantno ponašanje kosovskih vlasti posle posete potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, a koji im je javno poručio da će izgubiti podršku Vašingtona ukoliko ne budu poštovali dogovore iz Brisela.

Drecun je upitao i kako je moguće da Priština dovodi u pitanje autoritet Sjedinjenih Američkih Država.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 16°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana