Drecun i Petronijević: Cilj pogroma- Kosovo bez Srba Studio B

Objavljeno: 17.03.2021. 19:28 Izmenjeno: 18.03.2021. 10:37

Martovski pogrom 2004. bila je smišljena i dobro organizovana politička akcija čiji je cilj bio da se što više Srba protera, a Kosovu obezbedi status nezavisne države, ocenjuju za Studio B narodni poslanik SNS-a Milovan Drecun i advokat Goran Petronijević

Oni ističu da se kampanja zastrašivanja Srba na Kosovu i Metohiji nastavlja sa istim ciljem, a to je proterivanje Srba, postizanje punog međunarodnog priznanja Kosova i njegovo ujedinjenje s Albanijom.

Vest o davljenju dva dečaka albanske nacionalnosti i lažna optužba da je to delo Srba poslužila je kao inicijalna kapisla za početak organizovane akcije masovnog etničkog čišćenja našeg naroda na KiM u martu 2004. godine, navode naši sagovornici. Oni kažu da su pogrom izveli veterani terorističke OVK, kriminalne formacije Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa, koji su bili naoružani i ubačeni u masu. Ta masa sukobila se i sa Kforom, a kako ističu naši sagovornici, samo italijanske snage delovale su u skladu s mandatom i nisu dozvolile veće stradanje Srba, dok su najveća bila tamo gde su se nalazile nemačke i aeričke trupeoložaj Srba na Kosovu i dalje je loš, konstatuju Drecun i Petronijević.  Oni ističu da se najnovijim zbivanjima u južnoj pokrajini, provaljivanjem u crkve i hapšenjem Srba, nastavlja kampanja zastrašivanja našeg naroda, kome se jasno pokazuje da nije dobrodošao i da Albanci nisu spremni za suživot.

Nema nikakve sumnje da je cilj Albanaca puno međunarodno priznanje Kosova, a to je moguće samo ako ih prizna Srbija, i onda bi se takva država ujedinila s Albanijom, smatraju naši sagovornici. Za taj cilj, kažu, potrebno im je da Srbi nastave da se iseljavaju i da ne bude njihovog masovnog povratka.

Srbija želi da nastavi da pregovara s Prištinom kako bi se smanjile tenzije i mogućnosti nasilnih akcija kojima su Albanci skloni, kažu naši sagovornici. Oni ističu da će Beograd insistirati na formiranju ZSO, preko koje će Srbi snažnije uticati na svoju sudbinu i onemogućavati Prištinu u jednostranim akcijama.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana