Drašković: Talentovani smo da propustimo svaku priliku Tanjug

Objavljeno: 19.05.2017. 21:57 Izmenjeno: 19.05.2017. 21:57

Mi smo jako talentovan narod koji nikada nije propustio priliku da propusti priliku, kazao je večeras Vuka Drašković na promociji svoje knjige „Ko je ubio Katarinu“ u Maloj sali Kolarca.

Uz autora na promociji knjige govorili su Milan St, Protić, Ljiljana Šop i Gojko Tešić.

Rat koji je upokojio Jugoslaviju opet je Draškovićeva tema kao u njegovoj prethodnoj knjizi „Isusovi memoari“.

Drašković je predstavljajući svoje novo književno delo istakao da su svi junaci knjige pronalazili njega.

„Da me nisu pronalazili ne bih umeo da pišem o njima. Morao sam da ih upoznam da bih uspeo da ih predstavim čitaocima“, kazao je Drašković.

Katarina iz naslova knjiga je pseudonim za nekadašnju SFRJ. Drašković priznaje da je opsednut, kako kaže, „ovim zlom koje nam se dogodilo nakon raspada Jugoslavije“.

„Momenat raspada te divne zemlje je najveća nesreća u našoj istoriji. Ovo što sada živimo, ovi vulkani mržnje po Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, javno nam govore “Evo šta ste napravili“. U obe Jugoslavije, i u Kraljevini i u socijalističkoj republici bilo je mržnje, žarišta, etničkih verskih sukoba…I zločina je bivalo, ali je sve to postojanje zajedničke države stišavalo, gasilo, smirivalo. Sada Jugoslavije nema i zlo je bez ikakve brane,“ poručio je Drašković.

Za cenjenog pisca nema dileme da Evropska unija ne može da zameni nekadašnju Jugoslaviju.

„Mi smo sebe ugrađivali u Jugoslaviju i mi smo je održavali u životu i na kraju smo je ubili. Ništa plemenito, nadajuće, veliko nismo doživeli posle 1990. godine i ubistva Jugoslavije“, kaže Drašković.

Ljiljana Šop je kazala da nova Draškovićeva knjiga osvetljava ko je i kako započeo i dovršio ubistvo jedne pristojne zemlje koja je nimala bogatu istoriju.

„Ta zemlja je i danas u našim sećanjima. Drašković je, oslanjajući se na životno i književno iskustvo, ostao veran temama koje ga opsedaju. Pisac se bavi istorijom i pretvara je u literaturu u kojoj ne izmišlja nego promišlja događaje. U tom smislu on je stvorio 15 proznih celina koje čine roman o potrošenim ljudima i promašenim životima devedesetih godina prošlog veka“, kazala je Šop.

Milan St Protić je istakao da je godinama razmišlja šta Draškovića izdvaja iz naše književne i političke sredine.

„Shvatio sam da ga izdvajaju jezik i stil. Njegov jezik je ijekavski, a on je svoj pun pisani i usmeni izraz dostigao na ekavskom. U toj plejadi velikih pisaca od Jovana Dučića do Ive Andrića stoji sasvim ravnopravno i ime Vuka Draškovića“, kazao je Milan St Protić.

One Response to “Drašković: Talentovani smo da propustimo svaku priliku”

  1. КОРЕНИ РАСПАДА каже:

    Катарину су убили хрватски и словеначки НАЦИОНАЛИСТИ који су се убацили у комунистичке редове пред крај 1943. на позив Тиита, Кардеља и Бакарића (сагласно Споразуму из 1935.) !! Наивни српски комунисти су веровали у југословенство, а после убиства Крцуна и смене Ранковића 1966., донет је устав 1974. који је створио правне услове за распад СФРЈ по републичким и покрајинским границама!! Војводина је спашена пре свега захваљујући протераним Србима из других република и Косова!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana