Dr. Vesna Milovanović: Građani veruju u bezbednost vakcina Studio B

Objavljeno: 24.01.2021. 17:31 Izmenjeno: 24.01.2021. 19:54

Masovno prijavljivanje građana za vakcinaciju najbolji je dokaz da građani Srbije veruju da su sve dostupne vakcine bezbedne, kaže doktorka Doma zdravlja Rakovica Vesna Milovanović

Ipak, kaže naša sagovornica, kod običnih ljudi i dalje postoje neke dileme: Koje uzrasne grupe mogu da prime određene vakcine, odnosno kojoj se, maloj grupi naših sugrađana ne preporučuje da se vakcinišu.

U Domu zdravlja Rakovica trenutno su na raspolaganju dve vakcine, Fajzerova u znatno manjim količinama, uglavnom za revakcinaciju onih koji su prvovakcinisani, i Sinofarmova koje   ima mnogo više i zadovoljava trenutne potrebe, kaže doktorka Milovanović. Obe, poručuje, imaju iste limite po pitanju starosne granice.

Kontraindikacije i preporuke za eventualno ne primanje vakcine su jasno definisane i primenjuju se širom sveta, kaže doktorka Milovanović. Osetljivost na bilo koju vakcinu i amfilaksa su dokazano neželjene indikacije, trudnoća i dojenje spadaju u grupu nedovoljno istraženih, a akutna stanja poput povišene temperature, respiratornih i zapaljensjkih bolesti su stanja koja na određeno vreme odlažu imunizaciju. Pod velikim znakom pitanja su, kaže naša sagovornica, autoimune bolesti, ali je vakcina poželjna za gotovo sve hronične bolesnike.

Nemamo dovoljno materijala da pričamo o tome koliko traje imunitet stečen prirodnim putem ili vakcinisanjem.  Za to je potrebno vreme i detaljna istraživanja, potkrepljena naučnim činjenicama. Ono što trenutno znamo jeste da osobe koje su preležale koronu ne treba da se vakcinišu najmanje mesec dana od momenta kada su osetile porve simptome ili dobile pozitivan nalaz, poručuje doktorka Vesna Milovanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda

Trenutna temperatura °C

Četvrtak
Sunčano

Max: 19°C
Min: 4°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana