Dr Srđan Bošković:Trudnice ekstremno ugrožene koronom Tanjug

Objavljeno: 13.10.2021. 12:50 Izmenjeno: 13.10.2021. 19:37

U nedelji za nama gotovo da nije prošao nijedan dan, a da nismo pročitali vest o smrti trudnice u Srbiji. Trudnice su posebno ugrožene ali i kardiovaskularni bolesnici koji na intervencije čekaju mesecima. Zbog pandemije liste čekanja na kardiološke intervencije su se utrostručile, rekao je dr Srđan Bošković, načelnik Koronarne jedinice iz Instituta za kardiovaskulerne bolesti Dedinje.

„Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen d-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone“, rekao je dr Bošković gostujući u „Uranku“ K1 televizije.

“ Mi trudnicama savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, i za trudnice, je vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko neželi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi.“

Dr Bošković naglašava da ne razume kako polovina stanovnika naše zemlje ne razume da vakcina doprinosi tome da ćemo i ako obolimo od kovida imati blagu kliničku sliku.

„Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva ako se razbole imati dva do tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa, kazao je dr Srđan Bošković i dodao da su u kovid bolnicama u velikoj većini nevakcinisani pacijenti. „Popustili smo u vakcinaciji ali smo se opustili i u kontaktima. Ja svoju majku od 78 godina nisam poljubio od marta prošle godine. Ni ne rukujemo se, iako je primila tri doze vakcine.“, naglašava načelnik Koronarne jedinice Instituta Dedinje.

On kaže da je i česta posledica preležanog kovida upala srčanog mišića kao i tečnost oko srčanog mišića.

„Ta tečnost pokazuje da iako je bolest preležana, u telu i dalje tinja zapaljenski proces. Sreća je što to prolazi, kod nekoga za šest, kod nekoga za 12 meseci. Svaki virus je sistemska bolest i može ostaviti posledice na srcu. Ono što zabrinjava je podatak da je prošle godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umrlo 55.000 ljudi, to je gotovo polovina svih umrlih“, rekao je dr Bošković za K1 televiziju i istakao da kardiovaskulerne pacijente primaju samo Institut Dedinje, Klinički centar Srbije i KBC „Zemun“.

„Naše liste čekanja su sada i triput duže, jer pet ustanova trenutno ne radi zatošto su u kovid sistemu. Svakih 15 dana pravimo apdejt stanja osoba u najvećem riziku. Stalno ažuriramo prioritetne liste i trudimo se da zbrinemo sve pacijente. Smrtnost hospitalizovanih od infarkta na teritoriji Srbije je oko 7,5 odsto. Još toliko je onih koji ne dođu do bolnice pa je ukupna smrtnost između 10 i 15 odsto. To je veliki procenat. Kardiovaskularni bolesnici bi trebalo da se vakcinišu“, kažao je dr Boškovih.

On je istakao da je u Institutu Dedinje vakcinisano oko 92 odsto lekara, dok je procenat imunizacije kod srednjeg medicinskog kadra oko 80 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana