Đorđević:Srbija ključni faktor u održavanju mira u regionu Tanjug

Objavljeno: 26.04.2017. 16:26 Izmenjeno: 26.04.2017. 16:27

Šesta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti otvorena je danas, a srpsku delegaciju predvodi ministar odbrane Zoran Ðorđević koji je u ime predsednika Vlade i budućeg predsednika Republike Aleksandra Vučića pozdravio učesnike konferencije.

U obraćanju na jeziku domaćina, Ðorđević je potvrdio celovitu opredeljenost Srbije za regionalnu i globalnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, a posebno imajući u vidu da je međunarodna pozicija Srbije značajno unapređena proteklih godina.

Kako je dodao, Srbija je ključni faktor u regionu za održavanje mira i stabilnosti, pre svega u borbi protiv globalnog terorizma koji je postao glavni svetski bezbednosni izazov i rizik, rekao je ministar Ðorđević.

„Srbija se pokazuje kao uspešna u rešavanju posledica migrantske krize, sprečavajući potencijalne pretnje, među kojima je terorizam. Iz tih razloga sam posebno ponosan na odličnu saradnju u okviru Mešovitih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, koje na human i profesionalan način nastoje da ublaže posledice migrantske krize“, naglasio je ministar odbrane.

On je istakao da je Srbija odgovoran, pouzdan i predvidljiv partner, koji kao kandidat za EU želi da deli odgovornost sa evropskim partnerima, ali i da sa svim činiocima međunarodne bezbednosti razvija saradnju i time doprinese globalnoj bezbednosti.

Stoga će Ministarstvo odbrane nastojati da, uvažavajući spoljnopolitičke prioritete, u narednom periodu dodatno ojača saradnju sa svim strateškim partnerima, posebno u oblasti izvođenja zajedničkih vežbi, naveo je on.

Ðorđević je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za politiku vojne neutralnosti, štiteći i promovišući svoje nacionalne interese.

Pri tome, rekao je, imamo intenzivne odnose sa Rusijom, uključujući vojnu i bezbednosnu saradnju, a upravo je podrška zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ od neprocenjivog značaja u odbrani naših nacionalnih interesa.

„Naime, pored migrantske krize, Kosovo i Metohija je i dalje glavni bezbednosni izazov za našu zemlju“, ocenio je Ðorđević.

Jačajući svoju ekonomiju i perspektive svojih građana, Srbija nastavlja svoju politiku saradnje u regionu, naglasio je Ðorđević ali i podvukao da nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“.

Put do trajnog i održivog rešenja moguć je jedino kroz pregovore, u skladu sa međunarodnim pravom, naglašava on.

Ðorđević je upozorio i na proces intenzivnog globalnog razilaženja, umesto globalnog zbližavanja i naglasio da je danas, više nego ikada, potrebno da se svet ujedini u borbi protiv terorizma.

Šesta Moskovske konferencije otpočela je obraćanjem ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, a tema ovogodišnje konferencije je „Globalna bezbednost: Izazovi 21. veka“.

U radu konferencije učestvuje više od 750 gostiju, među kojima su ministri odbrane i delegacije, vojni eksperti i predstavnici akademskih krugova iz 86 zemalja, a takođe i rukovodstva međunarodnih organizacija UN, OEBS-a, SOS-a, ZND, ODKB i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Grmljavina

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina

Utorak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana