Ðorđević: U naredne 2-3 godine elektronska registracija Tanjug

Objavljeno: 01.06.2018. 14:55 Izmenjeno: 01.06.2018. 14:55

U naredne dve do tri godine preduzeća u Srbiji bi mogla potpuno elektronski da se registruju, izjavio je ministar za rad, zapošljavajne, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

 

„Da bi se od kuće klikom registrovale firme, promene sedišta, direktora, kao i drugih podataka, neophodno je da zažive i novi softveri koji će to omogućiti“, rekao je Ðorđević u parlamentu obrazlažući izmene Zakona o privrednim društvma.

On je naveo da su procene da će elektronska prijava registracije osnivanja biti jeftinija za 20 do 30 odsto u odnosu na takozvanu papirnu prijavu, navodeći da se time eliminišu i troškovi overe potpisa, koji su sada oko 430 dinara po potpisniku.

Govoreći o novinama koje donose izmene Zakona o privrednim društvima, Ðorđević je ukazao prestanak važenja pojedinih odredaba propisa koje se odnose na obavezu upotreba pečata u poslovanju privrednih subjekata.

„Na ovaj način otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za privredne subjekte, jer je izrada i upotreba pečata nametala suvišnu administraciju“, rekao je ministar.

Ðorđević je rekao da je uveden i rok za isplatu dividende akcionerima, a to je šest meseci od dana donošenja odluke o isplati dividende, čime se, kaže, eliminiše mogućnost da se dividenda isplati akcionarima posle više godina, ili čak da se dividenda uopšte ne isplati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana