Đorđević: Ne dozvolite da Kosovo prime u Unesko Tanjug

Objavljeno: 03.06.2018. 20:13 Izmenjeno: 03.06.2018. 20:13

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je, na Generalnoj skupštini Konferencije evropskih Crkava u Novom Sadu, zamolio za podršku kada je u pitanju rešenost Srbije da ne dozvoli prijem Prištine u Unesko.

On je istakao da najveći deo kulturne baštine Kosova i Metohije čine primeri crkvene umetnosti i arhitekture srpskog naroda, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Kosovski Albanci i prištinska vlast, ne samo da nisu dokazali da imaju kapacitet da neguju našu kulturnu baštinu, već su pokazali odsustvo volje da spreče njeno uništavanje od navodno spontano okupljenih grupa Albanaca u pogromu 2004. godine, a često i aktivno učestvuju na njenom uništavanju, čemu možete posvedočiti danas, kada se gradnjom obilaznice autoputa ugrožava manastir Visoki Dečani“, istakao je Đorđević.

On je naglasio da je stav predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da se u pregovorima sa privremenim institucijama u Prištini nađe kompromisno rešenje – rešenje kojim nijedna strana neće biti sasvim zadovoljna, ali će obe strane dobiti ponešto.

Ministar Đorđević je dodao da je, dolaskom Vučića, ustanovljen jedan sasvim novi put Srbije – jedna jasna vizija ekonomskog, privrednog i društvenog oporavka u kojoj će se iz srpske tradicije crpeti samo ono što je najbolje.

„Cilj koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić postavio pred sebe i sve nas veoma je visok, ali nije nedostižan. Za uzor nam može poslužiti jedna Švajcarska, koja je pravi primer države čiji su stanovnici sve do polovine 17. veka važili za najefikasniju najamničku vojsku u Evropi, da bi nakon toga usledila potpuna pacifikacija, a time i prosperitet njenih građana, koji danas uživaju jedan od najvećih životnih standarda u svetu“, rekao je Đorđević.

On je dodao da je za tako veliki iskorak potreban snažan zaokret u mentalitetu i svojevrsno otrežnjenje da bi se nakon dva veka duge tradicije stalne konfrontacije sa susedima i međusobnih sukoba i nepomirljivih podela, Srbija konačno okrenula potpunom definisanju i ostvarivanju sopstvenih nacionalnih interesa, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage i potencijal.

Đorđević je istakao da je Srbija postigla konsenzus oko dva najvažnija pitanja za budućnost, a to su strateška opredeljenja da je Srbija vojno neutralna zemlja i punopravno članstvo u Evropskoj Uniji.

„Smatram da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji u najboljem interesu naših građana, pre svega zbog usvajanja i primene visokih evropskih standarda na polju ljudskih prava, jačanja institucija društva, razvoja privrede i tržišne ekonomije. Vlada Republike Srbije i celokupno srpsko društvo potpuno je posvećeno tom procesu“, rekao je on.

Đorđević je naglasio da je cilj da se Srbija prilagodi da bude na takvom nivou da EU traži da Srbija postane njena članica.

Kako je naglasio, Vlada Srbije svakodnevno radi na ostvarenju tog cilja, posebno, naglasio je, premijerka Ana Brnabić, koja ministre u svakodnevnom kontaktu informiše i „tera da radimo, neprestano traži više od svih nas“.

„To mislim da je pravi recept da Srbija uđe u EU, ali ne bi bilo dobro da uđemo tako što će neko da nam progleda kroz prste. Bilo bi dobro da Srbija ispuni sve što se od nje očekuje, a da to bude u interesu njenih građana i tako uđe u EU“, poručio je Đorđević.

Za to će, naglasio je, biti potrebna podrška svih prisutnih.

„Želimo da budemo deo EU, ali za to nam treba vaša pomoć, vaša vera u nas i u Srbiju. Mislim da kao zajednička i velika porodica moći ćemo da budemo jači i uspešniji u svemu što radi EU i Srbija zajedno s EU“, rekao je Đorđević.

Zahvalni smo za odgovoran i konstruktivan stav i razumevanje koje Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i Srpska pravoslavna crkva imaju kada je reč o našem pristupanju rešenju kosovskog pitanja“, istakao je Đorđević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana