Dom zdravlja Vračar dobio novi digitalni rendgen aparat Tanjug

Objavljeno: 09.09.2020. 10:50 Izmenjeno: 09.09.2020. 12:26

Dom zdravlja Vračar dobio je novi mobilni digitalni rendgen aparat koji će se koristiti u kovid ambulanti te zdravstvene ustanove, a reč je o donaciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je zahvalio SZO na svemu što je uradila za Srbiju i dodao da je ova donacija samo deo te pomoći.

„Kada smo razgovarali o tome kako da SZO pomogne, dogovorili smo se da to bude na konkretnim stvarima koje će da se vide i koje će da osete i zaposleni u zdravstvu Srbije i pacijenti“, rekao je Lončar.

Naveo je da se tu radi o rendgen aparatima, monitorima, pulsnim oksimetrima, testovima, zaštitnoj opremi – svemu onom što je vidljivo golim okom i donosi benefite našim građanima.

„Nadam se da ćemo u tom pravcu nastaviti. Ovo je samo deo saradnje sa SZO, a postoji i drugi deo koji se ne vidi, a to je razmena iskustava, informacija i dogovor oko strategije kako da se borimo protiv korona virusa jer smo zajednički doneli zaključak da će virus, ako se ne ujedinimo, biti jači od nas“, rekao je Lončar.

Direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša je rekao da je ta organizacija u poslednjih nekoliko meseci pomoću donatora koji su obezbedili novac, odnosno raznih zemalja koje su shvatile koliko je solidarnost bitna u vreme Kovida 19, uspela da nabavi različitu opremu koja je dopremljena u Srbiju u ukupnoj vrednosti oko 2,6 miliona dolara.

„Jedan deo je ovaj rendgen koji smo danas videli, a dobavili smo više rendgenskih aparata, koncentratore kiseonika, pulsne oksimetre koji mere koncentraciju kiseonika u krvi i ostalu medicinsku opremu kao što su monitori, više od 60.000 PCR testova i naravno zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, jer je i to jako bitno“, rekao je Ivanuša.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović je u ime te zdravstvene ustanove zahvalio na, kako je rekao, izuzetno vrednoj donaciji.

„Dom zdravlja Vračar je danas dobio najsavremeniji digitalni rendgen i na ovaj način smo upotpunili priču koju smo počeli pre tri godine – digitalizaciju rendgen kabineta“, rekao je on.

Podsetio je da su pre tri godine od Ministarstva zdravlja dobili vrednu donaciju – najsavremeniji ultrazvučni aparat.

„Takođe, u naš rendgen kabinet je uveden optički internet, ugrađen rendgen-informacioni sistem i digitalizovan naš postojeći mamograf koji je bio analogan“, dodao je Dmitrović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana