„Dolazak Vučića-podrška Srbima u Crnoj Gori“ Tanjug, Studio B

Objavljeno: 02.01.2020. 15:03 Izmenjeno: 02.01.2020. 15:03

Dolazak predsednika Vučića na Badnje veče među Srbe na severu Crne Gore bio bi veliki dan za nas, ali i za opšte jedinstvo srpskog naroda, kaže za Tanjug Andrija Mandić, jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta.

Mandić ističe da dolazak Vučića još nije zvanično najavljen, ali bi to svakako bilo, ističe, ohrabrenje i dodatni podsticaj odlučnosti i nameri srpskog naroda da brani svoje svetinje u Crnoj Gori.

On je ukazao da u tome nisu u pitanju nikakve partije, niti bilo kakve organizacije, već da se radi o odbrani našeg naroda i nacionalnog bića, u čijim temeljima je dominantni identitet Srpska pravoslavna crkva, koja je danas, kaže, napadnuta i ugrožena u Crnoj Gori.

Vučićev dolazak na veliki pravoslavni praznik Mandić vidi u okviru onoga što Ustavom Srbije definisana uloga predsednika – da i on i država Srbija vode računa i brinu o Srbima na svim meridijanima, gde god da žive.

„Svakako posebno treba da se vodi računa i brine o Srbima na onim prostorima gde nisu manjina, nisu doseljenici, nego žive od samog početka našeg naroda, od formiranja njegovog imena sa tako velikom tradicijom i slavnom prošlošću, kakvu imaju Srbi na prostoru današnje Crne Gore“, rekao je on.

On kaže i da se Srbi u Crnoj Gori ponose činjenicom da su iz Crne Gore i Nemanja i Sveti Sava i da je „velika kosovska misao“ čuvana i očuvana u Crnoj Gori.

„Takva velika tradicija nas obavezuje da u ovom vremenu budemo bar na nekom nivou onoga što su bili naši preci. Dolazak predsednika Vučića nas samo učvršćuje, hrabri i jača da kao narod istrajemo“, podvukao je on.

Podsetio je da je nedavno u razgovoru sa patrijarhom Irinejem dobio blagoslov za nastavak odlučne borbe za srpske svetinje u Crnoj Gori.

Ukazao je da se svako veče mogu videti hiljade ljudi koji se kreću ulicama gradova u Crnoj Gori šaljući jednostavnu poruku da ne prihvataju i ne pristaju na zakon, koji ugrožava naše svetinje stare i do osam vekova, koje su u prošlosti čuvali, gradili i branili naši preci, a koje danas neko jednostavno, anticivilizacijskim dekretom, želi da prisvoji.

Jovović:Vučić je ublažio bol Srba na KiM, ublažiće i našu

Dolazak predsednika Vučića na sever Crne Gore da sa Srbima proslavi Badnje veče za književnika Ranka Jovovića predstavljao bi ogromnu podršku za srpski narod, dok vlast u Podgorici ne prihvati ckrvu svojih očeva i dedova.“Svaka mu čast. To je hrabar i mudar potez, i ljudski i humani i bratski potez. Od njega smo očekivali bratsku ulogu“, kazao je Jovović za Tanjug u telefonskom razgovoru iz Podgorice.

Srbi su progonjeni godinama, a sada crnogorske vlasti „progone srpsku crkvu, dušu, telo. . . „, kaže Jovović, uveren u dobrobit najavljenog, za sad još nezvanično, Vučićevog dolaska:“Kao što je ubažio bol kosovskih Srba ublažice i našu. To nas pomalo leči“, rekao je Jovović za Tanjug uz poruku Vučiću da mu čestita na toj odluci.

On ponavlja da crnogorska vlast hoće da uništi sve što je srpsko, što ima tradiciju, da „istrgne sve srpsko iz Gorskog vijenca, iz duše i duha naših očeva“.

Kako dodaje, Vučićev dolazak Srbima u Crnoj Gori daje moralnu snagu do nekog srećnijeg rešenja – dok sadašnja vlast ne prihvati ljudske odnose, našu crkvu tradiciju, dok ne shvati, kaže, da je to crkva njihovih očeva i dedova.

Knežević:Dolazak Vučića – poruka zajednistva dva naroda

Ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić provede Badnji dan sa Srbima u Crnoj Gori, to će biti snažna poruka o zajedništvu i neraskidivim, bratskim vezama između srpskog i crnogorskog naroda, smatra Milan Knežević iz crnogorskog Demokratskog fronta.

Državno rukovodstvo Srbije je, u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti, na mudar, odmeren i dostojanstven način, ipak, poslalo poruku da je zabrinuto zbog novonastale situacije i da šalje snažnu poruku SPC u nameri da odbrani svoje svetinje, ukazuje Knežević u izjavi za Tanjug.

Za informaciju o dolasku Vučića u Crnu Goru na Badnji dan je, kaže, saznao iz medija, ali ističe da će to, ukoliko se ostvari, biti veliki događaj, ne samo za srpski narod u Crnoj Gori, već za sve građane, budući da, kako kaže, Vučić po prvi put dolazi u Crnu Goru, otkako je na visokim državnim funkcijama u Srbiji.“Na taj način se šalje snažna poruka o sabornosti, zajedništvu i neraskidivim, bratskim vezama između srpskog i crnogorskog naroda. Uveren sam da će grad u kojem Vučić bude prisutan za Badnji dan pokazati gostoprimstvo, te poslati jasne i snažne poruke zahvalnosti i zadovoljstva što je Vučić u Crnoj Gori“, rekao je Knežević.

Ocenjuje i da je ono što se dešava u Crnoj Gori kulminacija neodgovorne, isključive i tvrdoglave politike predsednika Mila Ðukanovića, a da je Zakon o slobodi veropispovesti „kap koja je prelila čašu“ i „probudila“ građane pravoslavne vere.

„Mi smo pozivali Ðukanovića da to ne čini. On je nama poručio, onako kao što on zna da uradi, da je njih više od nas i da se ne zalećemo. Ali, probudio se čitav region gde god žive Srbi i zahvalni smo našoj braći u Srbiji, RS, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, u dijaspori, odakle dobijamo podršku da istrajemo u našoj borbi“, rekao je Knežević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana