Dokumentarci posvećeni pravosuđu na Beldoksu Tanjug

Objavljeno: 07.05.2019. 12:12 Izmenjeno: 07.05.2019. 12:12

U okviru 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja, biće održan program „Lavirinti pravde“ posvećen globalnim izazovima prava i pravosuđa.

Pet dokumentaraca publici će pružiti priliku da se upoznaju sa najnovijim vizuelnim istraživanjima stvarnosti složenog i uzburkanog sveta, u kojem je uspostavljanje vladavine prava od suštinskog značaja za postizanje trajnog mira nakon sukoba, za efikasnu zaštitu ljudskih prava i za održivi ekonomski napredak i razvoj.

U ovom programu biće prikazan film „Suđenje Ratku Mladiću“ o procesu vođenom protiv njega u Hagu, „Nek mi je Bog u pomoći“ o radu briselske istražne sudije Eh Gruvez, „RBG“ o sudiji Vrhovnog suda SAD Rut Bejder Ginsberg (85), „Proces Država Rusija protiv Olega Sencova“ o suđenju Olegu Sencovu i pokušaje njegove porodice, prijatelja i advokata da ga spasu, i „Proces“ koji arhivskim snimcima rekonstruiše jedno od prvih montiranih suđenja koje je osmislio Staljin.

Serija razgovora i panel diskusija koji će pratiti projekcije osmišljena je kao kritički prostor za ispitivanje višestrukih i složenih verzija stvarnosti i za uspostavljanje informativne platforme za preduzimanje akcije u borbi za efikasan pravosudni sistem i zdravo građansko društvo.

Podršku ovom programu Beldocs-a je pružila Fondacija Hajnrih Bel, Beograd, koja svojim aktivnostima nastoji da doprinese jačanju civilnog društva, negovanju dijaloga između zemalja u regionu i EU, poštovanju i zaštiti ljudskih prava, kao i da podrži politike zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Posle projekcije filma „Nek mi je Bog u pomoći“, 10. maja od 17 sati u DKC-u, koreditelj Iv Inan razgovaraće s publikom, Askold Kurov reditelj filma „Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova“ 12. maja od 17 sati u istom prostoru srešće se s publikom, dok će Robert Miler i Henri Singer, reditelji filma „Suđenje Ratku Mladiću“, s publikom razgovarati 9. maja od 18 satu u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

Njih dvojica biće učesnici i panel dikusije na temu „Sudska pravda: između žrtava i počinioca“ koja će biti održana 10. maja od 11.00 sati u tribinskoj sali Kolarčeve zadužbine.

Na toj diskusiji govoriće i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Piter Mekloski, sada u penziji, kao i glavni advokat Mladićeve odbrane – Branko Lukić.

U maloj sali Kolarčevog univerziteta, 13. maja od 11 sati biće održana panel diskusija „Pravda u rukama žena: rodna perspektiva pravničke profesije u Srbiji“, na kojoj će, između ostalih govoriti Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, i prof. dr Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.

Tog dana od 12.30 u istom prostoru biće održana i panel diskusija „Staljinova pravda u svetlu današnje stvarnosti“, na kojoj će učestvovati Askold Kurov, reditelj filma „Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova“ i Boris Varga, novinar i politikolog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana