Dogovorena saradnja KCS i jedne od najboljih nemačkih klinika

Objavljeno: 22.03.2022. 14:44 Izmenjeno: 22.03.2022. 15:55

Lončar je pojasnio je da je dogovorena saradnja u vezi sa razmenama stručnjaka, i u uvođenju novih metoda, koje se u Srbiji još uvek ne sprovode.

foto tanjug

 

Mnistar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Kilu „Šlezvig Holštajn“ dr Jens Šolc dogovorili su  saradnju Kliničkog centra Srbije i te zdravstvene ustanove, jedne od najboljih nemackih klinika.

Saradnja će podrazumevati razmenu stručnjaka i uvođenje novih metoda u lečenju pacijenata, a dogovorena je danas prilikom posete Lončara Nemačkoj, i to, kako su istakli ministar i njegov domaćin, na obostrano zadovoljstvo.

Šolc je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da danas ugosti ministra zdravlja Srbije.

„Ovo je izuzetna prilika da pokažemo našu novu zgradu, digitalizaciju, logistiku i opremu, operacione sale, pedijatriju i Urgentni centar. Ministar nas je obavestio da ste i u Srbiji upravo izgradili i otvorili novi klinički centar koji izgleda neverovatno kao naš, i ovo je sjajna prilika za razmenu ideja kako dugoročno da sarađujemo i da unapredimo budući rad naših centara“, rekao je Šolc.

Lončar je zahvalio Šolcu na tome što je u trenutku pandemije, ali i dešavanja u Evropi, izdvojio gotovo tri sata za razgovor i dogovore sa njim.

„Na licu mesta smo mogli da vidimo kako izgleda jedna od najboljih bolnica u Nemačkoj, koja je tako zvanično i ocenjena. Dogovorili smo dalju saradnju“, rekao je Lončar i dodao da očekuje profesora Šolca u Beogradu, kako bi se saradnja nastavila.

 

„Prostor za saradnju je veliki, za sada smo dogovorili oko toga koji su nam prvi koraci u saradnji, a prve rezultate imaćemo već krajem godine. Ovo je važno za naše građane, naše lekare, da imamo vezu sa onima koji su najbolji u Evropi i među najboljima u svetu“, naglasio je Lončar.

Sa ministrom, Klinički centar u Kinu obišli su i direktor Urgentnog centra KCS dr Marko Ercegovac i direktor „Tiršove“ dr Siniša Dučić, a srpska delegacija se upoznala sa načinom rada te zdravstvene ustanove, koja godišnje prihvata oko 450.000 pacijenata i druga je najveća zdravstvena ustanova u Nemačkoj.

Razmena iskustava srpskih i nemačkih lekara

Univerzitetski klinički centar „Šlezvig Holštajn“ u nemačkom gradu Kilu, godišnje prihvati oko 450.000 pacijenata i zvanično je jedan od najboljih u Nemačkoj, a ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra KCS dr Marko Ercegovac i direktor „Tiršove“ dr Siniša Dučić imali prilike da se upoznaju sa načinom rada te prestižne zdravstvene ustanove i dogovore saradnju sa kolegama iz Kila.

„Šlezvig Holštajn“ je drugi najveći klinički centar u Nemačkoj i sa više od 15. 000 zaposlenih, među kojima je 2. 500 lekara, ima čak 85 klinika opremljenih najsavremenijom opremom za lečenje pacijenata.

Načelnik Urgentnog centra te ustanove Domagoj Šunk kaže da je novi Klinički centar otvoren pre tri godine, kada su dobili najbolje uslove za rad, dodajući da veliku pažnju posvećuju digitalizaciji kada je reč o prijemu pacijenata.

„To je bio izazov za mene kada sam pre četiri godine došao. Imamo između 120 i 140 pacijenata dnevno u Urgentnom centru, a procedura je takva da delimo “pešake“, odnosno pacijente koji mogu da hodaju, od onih koji dolaze hitnom ili helikopterom, koje odmah primamo u šok sobe i kabine. “Pešake“ primamo u trijažni sistem, da bi zatim utvrdili koja im je vrsta pomoći potrebna“, pojasnio je Šunk.

Direktor Urgentnog centra KCS dr Marko Ercegovac istakao je da je sličan sistem napravljen u Srbiji.

„Potpuno je isti tip trijaže, isti stepen razdvajanja po hitnosti, identičan sistem zbrinjavanja teških hirurških intervencija, brza dijagnostika koja se vrši u ovom centru. Sve u svemu, dobro iskustvo“, rekao je dr Ercegovac.

I direktor „Tiršove“ dr Siniša Dučić zadovoljan je što je imao priliku da vidi pedijatrijsku službu klinike.

„Ne zaostajemo mnogo za njima, a verujem da ćemo neke stvari koje smo videli ovde moći da iskoristimo. Organizacija intenzivne nege je posebno zanimljiva, sve je na jednom mestu i apsolutno je moguće to primeniti i kod nas i mislim da ćemo to primeniti na Tiršovoj 2“, istakao je dr Dučić.

Saradnja između Kliničkog centra Srbije i nemačkog UKC „Šlezvig Holštajn“ dogovorena je danas između ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora te zdravstvene ustanove dr Jensa Šolca, a podrazumeva razmenu stručnjaka i uvođenje novih metoda u lečenju pacijenata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 22°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana