Dodik:Republika Srpska će nastaviti svojim putem Tanjug

Objavljeno: 12.01.2022. 14:50 Izmenjeno: 12.01.2022. 21:09

Prijem je održan u organizaciji zamenika ministra odbrane u Savetu ministara BiH Mirka Okolića, protiv kojeg je ministar odbrane u Savetu ministara BiH pokrenuo postupak, zbog prisustva obeležavanju Dana Republike Srpske.

U kasarni Kozara u Banjaluci organizovan je  Božićni prijem, sa kojeg je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio da je zahvalan komandi, oficirima na posvećenosti u očuvanju tradicije vezano za Srpsku i vojsku Republike Srpske.

Iz istog razlog postupak je pokrenut još protiv nekolicine pripadnika OS BiH iz Republike Srpske.

Dodik je rekao da će Republika Srpska nastaviti svojim putem poštujući Ustav. „Nijedan vojnik, nijedan podoficir, nijedan general, ni ja nemamo u glavi nikakav plan bilo šta što bi moglo da destabilizuje ili učini da se upotrebi vojska kao oružana sila. Ona mora ostati u kasaranama. Ovo su politički procesi i samo politički procesi mogu rešiti ovaj problem”, poručio je Dodik.

Kazao je da u BiH nikada nije bilo dobro kada su pripadnici jednog naroda pokušavali da kažnjavaju drugi.

“Ja sam pozvao generale i ja sam član Predsedništva i imam pravo da pozovem, a koji bi se muslimanski general ne bi odazvao Džaferovićevom pozivu? Ljudi nisu ništa odgovorni niti krivi, to je pokušaj samo da se drže neke tenzije. Neće se ništa desiti, mislim da bilo kakve procedure koje provode imaju dnevno-politički karakter kao i prošle godine“, kaže Dodik.

Na pitanje o bisti u čast Milana Tepića koja je podignuta u Banjaluci, kazao je:

“Milan Tepić je heroj srpskog naroda, to se desilo u Banjaluci nije na bilo kojem drugom prostoru. To je odavanje pošte, mi ne sporimo bilo kojem drugom narodu da to čini. Tepić u kolektivnom pamćenju srpskog naroda ima veoma značajno mesto”.

Dodik je ponovio da će 9. januar ostati Dan RS, šta god ko mislio.

“Deveti januar ostaje Dan RS, šta god oni mislili. Nema slučaja da je bilo koja institucija zabranila jednom narodu da obeležava svoj praznik. Sve je izvan prava i izvan Ustava BiH. Deset i više godina se obeležava Dan Republike dok Bakir Izetbegović nije zatražio da se preispita i sada mi treba da to prihvatimo?“, rekao je Dodik i istakao:

„Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi, činjenica da je to tražio Bakir Izetbegović. Naravno da nećemo prihvatiti, nikoga živog ne vređa. Ko je povređen? Onaj ko je povređen neka ne gleda televiziju tog dana. Koga smo povredili? Ne može BiH koju on hoće, BiH samo može da bude dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

Primetio je da kada regularne policijske snage Republike Srpske izlaze na ulicu koje su svak dan na ulici, a nije, kazao je, „naoružavanje ili novo formiranje Zelenih beretki ili ta manifestacija u Bužimu“.

„Mi imamo sigurno okruženje u RS i zaštitit ćemo svakog građanina bio Srbin ili Bošnjak u RS. Odbacujem sve one događaje koji su se desili ovih dana, policija je preduzela mere i oni su predani u postupanje zakonskom procedurom. Da li će to u Bužimu raditi, ja nemam pojma. Ali ja imam svojih zaključaka, a to je da naravno ne postoji ravnopravnost. Oni žele od regularnih policiusjkih snaga da naprave čudo, a od ovih paravojnih to im je kao pristojno“, kazao je Dodik, prenela je sarajevska N1 tv.

 

Dodik: Nedopustivo kažnjavanje srpskih kadrova u OS BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je  da je apsolutno nedopustivo kažnjavanje srpskih kadrova u Oružanim snagama BiH zbog prisustva centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Dodik je rekao da takvi postupci imaju dnevnopolitički karakter, da oni nisu ništa krivi ni odgovorni i da je u pitanju samo održavanje nepotrebnih tenzija.

„Neće se apsolutno ništa desiti. Apsolutno je nedozvoljeno da budu kažnjeni i bilo kakve procedure koje sprovode u tom pogledu su beznačajne i imaju dnevnopolitički karakter, kao što je bilo i proteklih godina“, rekao je Dodik.

Naveo je da je on, kao član Predsedništva BiH, pozvao pripadnike OS BiH na obeležavanje Dana Republike i istakao da na to ima pravo.

„I koji muslimanski general se ne bi odazvao na, recimo, poziv Šefika Džaferovića“, upitao je Dodik, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

Dodik je to rekao reagujući na saopštenje ministra odbrane u Savetu ministara BiH Sifeta Podžića da je naložio pokretanje postupka protiv svog zamenika Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji su prisustvovali proslavi neustavnog dana Republike Srpske.

Dodik: 9. januar ostaje Dan Republike

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske bez obzira na to kako se bilo ko odnosi prema tome.

Dodik je to rekao komentarišući pozive Stejt departmenta da se istraži obeležavanje Dana Republike, rekavši da mu nije jasno na koji način to planiraju da urade, prenosi RTRS.

„Šta mogu da istraže, šta da urade? Da zatvore čitav jedan narod zato što obeležava Dan Republike 9. januara? 9. januar ostaje Dan republike, šta god oni mislili o tome – poručio je Dodik.

Sjedinjene Američke Države su prethodno pozvale vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izveštaje u kojima se navodi da su u svečanostima koje su proteklog vikenda održane u Republici Srpskoj veličani ratni zločinci i da su na udaru bili povratnici u gradovima iz kojih je tokom rata proterano nesrpsko stanovništvo, prenosi agencija Rojters.

„Pozivamo nadležne vlasti da bez odlaganja istraže ove incidente i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost“, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana