Dodik:Presuda generalu Mladiću nema veze sa pravom i pravdom Tanjug

Objavljeno: 08.06.2021. 17:57 Izmenjeno: 09.06.2021. 11:18

Presuda generalu Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom, poručio je Milorad Dodik, srpski clan i predsedavajući Predsedništva BiH, neposredno po izricanju presude generalu Ratku Mladiću.

U prilog tome, Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci, podsetio da je u BiH stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, što je 30 odsto.

„A pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković, i još mnogi ovu presudu gledaju iz svojih kuća, kao slobodni ljudi, a znamo kakve su zlocine pocinili nad srpskim narodom“, naveo je Dodik.

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu i doprineo produbljivanju nepoverenja među narodima u BiH.

„Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bez njegovog duha bi bila mnogo veća stradanja našeg naroda“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ni na koji način ne želi bilo koga da povredi, ali ovom presudom Mladiću, kazao je, nije ostvaren pravi cilj tribunala koji je trebalo da poveća poverenje i dovede do pomireja među narodima.

Istakao je da je ovom presudom urušeno poverenje u međunarodnu pravdu, a očekivanja su bila da će ona biti objektivna.

„Sud nije uspeo da dokaže direktnu odgovornost Mladića već je instruisan mehanizmom da on kao komandant odgovara za znane i neznane, a ne za konkretna krivična dela“, rekao je Dodik.

Ocenio je da se ovim pokušavaju očuvati značajne karijere izgrađene na satanizaciji Srba.

Činjeno je sve na satanazaciji Srba i zato, poručio je Dodik, „mi moramo da naučimo da menjamo te lažne stereotipe sve dok oni koji su napravili karijere ne budu mimo poitičke moći“.

Istakao je i da se ovom presudom pokušavva napraviti mit o genocidu u Srebrenici, koji se nije desio, a dokaz tome je, kazao je, da čine sve da zabrane negiranje genocida raznim rezolucijama, a takvu rezoluciju nisu, na primer, donele ni SAD ni druge zemlje.

Prema Dodikovim rečima, lažni mit o Srebrenici gradi se da bi se Bošnjacima omogućilo da formiraju mit o svom nacionalnom identitetu.

Ponovio je da su Srbi najveći stradalnici – od Slovenije i Hrvatske, Federacije BiH, koji se i danas bore za svoja prava u Crnoj Gori.

Stradalnici su, kazao je, na Kosovu i Metohiji a ništa bolje, dodao je, ni u Severnoj Makedoniji.

Kao jedino dobro, Dodik je rekao da ovom presudom nestaje haški tribunal i da će svi do sada urađeni predmeti biti preneti na niži nivo, ali da Republika Srpska nema poverenje u BiH pravosuđe.

Dodik je izjavio saučešće još jednom porodicama svih stradalih u proteklom ratu, ma kom narodu i ma kojoj veri pripadali, ali je istakao da je haški tribunal te tragične događaje ispisao kao neku drugu istoriju u kojoj su Srbi negativci, a Republika Srpska mesto stalnog osporavanja što smo, kako je kazao, ostvarili kao nacionalnii napredak.

Otuda, dodao je, i stalno osporavanje Republike Srpske, kojoj se pokušava pripisivanje i povezivanje nečeg što bi je povezalo sa ovim presudama.

„Ja to odbacujem. RS je formirana zato što je narod bio ugrožen i taj narod nije imao pravo da olako shvati izlvačenje iz zajedničke zemlje Jugoslavije i formiranje neke koju bi formirali muslimani ovde u BiH“, rekao je Dodik.

Poručio je da će Republika Srpska i nadalje da se bori da, kako je rekao, naša sloboda bude trajna i neupitna i da takva bude i Republika Srpska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana