Dodik:Nije pošteno od Srba očekivati simpatije prema NATO Tanjug

Objavljeno: 15.02.2022. 12:26 Izmenjeno: 15.02.2022. 13:02

„Ustavne nadležnosti su se promenile. Nivou BiH data su neprikladna ovlašćenja. Nismo oduševljeni BiH i ona nam je nametnuta“, kazao je, između ostalog, Dodik, prenela je Srna.

foto Tanjug

 

NATO je dva puta bombardovao Srbe bez podrške Saveta bezbednosti UN i nije pošteno da se od Srba očekuje da simpatišu one koji su bacali bombe na njih, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Fajnanšel tajms.

Dodik je naglasio da je bombardovanje oblikovalo kolektivni osećaj Srba prema Alijansi, te da su Srbi, kao i Rusi, sumnjičavi kada se radi o ulozi NATO u Evropi.

„NATO je dva puta bombardovao Srbe bez podrške Saveta bezbednosti UN. To je oblikovalo kolektivni osećaj Srba. Nije pošteno očekivati od nas da simpatišemo one koji su bacali bombe na nas“,rekao je Dodik.

Istakao je da njegova agenda nije povezana sa ruskom i da BiH treba da ostane neutralna usled rastućeg straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, Zapad je ignorisao mišljenje Srba u BiH kada je reč o uočenim opasnostima u multietničkim društvima i ograničavanju spoljnog uticaja, dok su predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban to prihvatili.

„Saosećam sa Rusijom, koja veruje da je njena bezbednost nepovrediva i da treba da štiti svoju bezbednost. Putin mi nikada nije rekao da moram bilo šta da uradim i uvek je poštovao Dejtonski sporazum“, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je spreman da ostvari svoje pretnje u vezi sa povlačenjem Republike Srpske iz institucija na nivou BiH, Dodik je odgovorio potvrdno, rekavši da Srpsku ne treba olako shvatiti i da su Srbi ubeđeni da su u pravu.

Dodik je, međutim, posebno naglasio da neće rizikovati izbijanje nasilja zarad sprovođenja zacrtanih ciljeva.

„Ne želim rat. To nije naša agenda. Neću žrtvovati mir za status Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Naglasio je da BiH mora da zadrži granice ustanovljene Dejtonskim sporazumom i širu autonomiju za sva tri konstitutivna naroda u BiH, uz napomenu da je narušena ravnoteža moći i da je Bošnjacima omogućen veći uticaj.

Srbija danas beleži najbolje rezultate

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je  u Orašcu na centralnoj državnoj ceremoniji Dana državnosti da i Srbi u RS obeležavaju 15. februar kao svoj.

„Zagledani smo u Srbiju kao u našu zemlju i maticu i Srbi gde god da žive je doživljavaju na taj način”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da se danas obelezava važan istorijski događaj kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda 1804. godine, kao i donošenje Sretenjskog Ustava.

“To su datumi slobode i izgradnje države koja je počela donošenjem Ustava”, rekao je Dodik i dodao da su naši preci udarili temelje savermene civilizacije i liberalne Evrope.

“Mi danas stojimo zajedno obeležavajući te vrednosti. Samo se neznalice pitaju zašto je to praznik svakog Srbina”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi danas imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju koja je, kaže, garant mira i bezbednosti za svakog Srbina gde god on bio.

“Garant za nas u RS da ispunimo naš zavet, da zajednički možemo da upražnjavamo sve naše vrednosti, da očuvamo naš identitet i naše pravo na državu i slobodu”, rekao je Dodik.

On je primetio da Srbija danas pod rukovodstvom Aleksandra Vučića beleži najbolje rezultate, pomaže RS, garant je mira, svesna sebe i svog postojanja.

Kako je rekao, Srbija pod rukovodstvom Vučića se gradi, ona je drugačija i lepša i na dobrom je putu.

To je Srbija koja će, kaže, garantovati Srbima opstanak i život u miru sa drugim narodima na ovim prostorima.

“I danas nam dolaze neki sa strane, drže lekcije o tome kako da živimo, kako treba da se ponašamo, šta da uradimo, a ono sto oni misle da treba”, rekao je on.

Dodik je rekao i da “nam otimaju Kosovo, ne žele da čuju argumente i ponavljaju ono što su već rekli.

“Moraju da razumeju da Srbi nisu narod koji se kupuje donacijama iz Brisela, imaju crvene linije slobode koje ne žele da izgube”, poručio je Dodik.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana