Dodik:BL će uvek podržavati Vučića, a ne Izetbegovića Tanjug

Objavljeno: 27.02.2020. 12:38 Izmenjeno: 28.02.2020. 10:40

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je povodom stalnih napada iz Sarajeva na Aleksandra Vučića, da je predsednik Srbije za razliku od nekih političkih lidera u BiH, čovek mira i stabilnosti u regionu, koji se ponaša državnički.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je već nekoliko puta pokazao da želi da sačuva mir kako u Srbiji, tako i Srpskoj, pa i u regionu“, poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kao veoma važno je istakao očuvanje mira u Srpskoj i ponovio da je njihov primarni cilj izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer Srpska je, kako je rekao, „više zagledana u Srbiju nego u BiH“.

Izveštaj o stanju u BiH, kaže Dodik, imao je odmeren stav kojim se želi sačuvati stabilnost.

„Veoma je jasno iskazano Vučićevo opredeljenje da se deluje u funkciji sistema, ali je očito da zvanično Sarajevo želi da vodi „sećijsku politiku“ i sve dobro opstruiše“, naveo je Dodik.

Naglasio je da političko Sarajevo na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsednik Srbije.

„Izetbegović pokušava da se politika vodi u BiH po merilima “Islamske deklaracije“. Bošnjacima najviše odgovara nestabilna Srbija i nejak predsednik. Treba reći i da svojatanje Banjaluke kao šeher-grada nije primereno. Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću – rekao je on, ističući da Izetbegoviću to ipak neće poći za rukom.

Dodao je da u Republici Srpskoj nema niti jedan plan za secesiju, te da nije donesena nijedna odluka u tom pravcu i posvećeni su izvornom Dejtonu.

„Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton i nadležnosti. Mnogi smatraju da je BiH već propala zemlja, a u Sarajevu nisu srećni zbog toga. Ja nikada nisam pozivao na oružje kao što je to radio Izetbegović. Oni brane “Islamsku deklaraciju“ i islamsko uređenje, ali neće doživeti da se BiH dodatno militarizuje“, kazao je Dodik.

Istakao je da deo međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH.

„Najsvežiji primer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili“, rekao je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

Istakao je da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

„Srpska se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku“, poručio je Dodik na konferenciji za novinare koju je RTRS prenosila uživo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana