Dodik: Srbi i Hrvati moraju da sarađuju, Vučić može pomoći Tanjug

Objavljeno: 16.09.2020. 20:07 Izmenjeno: 17.09.2020. 12:26

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je  u Zagrebu da su Srbi i Hrvati kao najveći narodi na ovom prostoru primorani da sarađuju i izrazio uverenje da će do te komunikacije doći, a da srpski predsednik Aleksandar Vučić može pomoći u stabilizaciji prilika

„Mislim da je greška ne komunicirati. Mislim da (Aleksandar) Vučić ima dobre namere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika“, rekao je Dodik za hrvatski RTL posle razgovora sa zvaničnicima te zemlje upitan da li je bez saradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH.

Dodik je napomenuo i da su Srbi i Hrvati kao narodi kroz istoriju imali teška sučeljavanja i da nose teško breme, ali ističe da su u ovom trenutku najvažniji narodi na ovom prostoru, da imaju svoje države.

„Naprosto smo primorani saradivati, ja verujem da će do te komunikacije doći i treba do nje da dođe“, poručio je Dodik.

On je rekao i da se zalaže za mir, stabilnost i dogovor, ali da Sarajevo Srbe tretira kao agresore.

„Kako mogu ja koji sam rođen u Banjaluci biti agresor u Banjaluci. Moja politika je da se problemi reše“, istakao je Doddik dodajući da se 25 godina hrabri jedan hibrid koji je neuspešan, i da ga „hrani“ međunarodni faktor.

„Ono što ne funkcioniše u BiH, nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, nego međunarodni faktor koji je grubo upravljao BiH, koji je donosio zakone, menjao ustave, donosio pojedinacne odluke“, kazao je Dodik.

Rekao je i da je hrvatskog predsednika i premijera upoznao sa situacijom u BiH i stavovima iz viđenja Srba, i činjenicom da je međunarodni faktor devastirao Dejtonski sporazum.

On je naveo i da se Hrvatska smatra jednim od garanta Dejtonskog sporazuma i da joj je dužnost da štiti slovo Sprazuma. „Očigledno je da je mnogo stvari promenjeno. Moram reći, pre svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Predsednik (Zoran Milanović) je hteo da bude upoznat na koji način mi vidimo da to treba rešavati“, naveo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, pre svega se mora poštovati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da niko ne može birati predstavnike – kao u slučaju da Bošnjaci biraju člana predstavništva Hrvata, Komšića glasovima Bošnjaka i on sprovodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku.

„To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za poverenje Hrvata i Srba u BiH“, zaključio je Dodik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Subota
Promenljivo oblačno

Max: 16°C
Min: 9°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana