Dodik razgovarao sa Boreljom o situaciji u BiH Tanjug

Objavljeno: 11.02.2022. 19:06 Izmenjeno: 11.02.2022. 19:30

On je zahvalio Borelju na direktnom interesovanju za viđenje situacije u BiH iz Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao je  visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja sa aktuelnom situacijom u BiH, za koju je ocenio da je kompleksna i da zahteva temeljnu raspravu unutar zemlje.

Dodik je informisao Borelja da Republika Srpska ne preduzima aktivnosti koje su suprotne Ustavu BiH niti bilo šta što bi dovelo do disolucije BiH, te da svi koji pominju raspad BiH ne doprinose stabilizaciji prilika u BiH, prenosi RTRS.

U telefonskom razgovoru sa Boreljom, Dodik je istakao da Republika Srpska podržava dogovor Hrvata i Bošnjaka po pitanju izbora članova Predsedništva i Doma naroda, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Republika Srpska je zainteresovana za evropski put BiH i daće puni doprinos na tom putu, ali samo traži da u tom procesu bude vidljiva“, istakao je Dodik.

EU pomno prati desavanja u BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je  da EU pomno prati dešavanja u BiH, i ponovio bezrezervno opredeljenje EU za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Borelj je u razgovoru sa predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem naglasio da usko sarađuje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na rešavanju krize u BiH i izbegavanju eskalacije, prenosi Klix.ba.

Izetbegović je upoznao Borelja sa aktuelnim pregovorima o izmenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Istakao je važnost pronalaska rešenja kojim bi se sprovele presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te omogućilo jačanje funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i smanjenje ovlašsćenja Doma naroda FBiH.

Borelj je izrazio očekivanje da će akteri pregovora o izmenama Ustava i Izbornog zakona uspeti da pronađu kompromis koji će doprineti stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini, i omogućiti dodeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana