Dodik: Putin izrazio podršku stabilizaciji u regionu Tanjug

Objavljeno: 23.09.2016. 08:42 Izmenjeno: 24.09.2016. 09:03

U Moskvi su razgovarali predsednik Rusije Vladimir Putin i Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da je sastanak bio veoma uspešan i da je ruski predsednik izarazio podršku stabilizaciji u regionu.

Putin je upoznat sa deššavanjima u vezi sa referendumom u RS i požželeo je da se sve odvije mirno, rekao je Dodik.

Na zvaničnom sajtu ruskog predsednika objavljeno je da je razgovarano o situaciji na Balkanu i razlicitim medunarodnim pitanjima. „Ja sam predsednika upoznao sa razvojem situacije u BiH i RS. On je ukazao na potrebu očuvanja mira i poželeo dobro svim ljudima na tom prostoru“, rekao je Dodik. Prema Dodikovim recima, Rusija je zainteresovana za stabilnost i mir i daće svoj doprinos u tom pogledu. „Naravno da je predsednik upoznat i sa dešavanjima vezano za referendum koji se održava. Poželeo je da sve prođe u najboljem mogućem redu i da se razvoj situacije nastavi mirno“, rekao je Dodik za RTS. „Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, požželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari“, rekao je Dodik dodajući da je razgovor prošao u najboljoj mogućoj atmosferi, prenela je RTRS. „Ovo je bila prilika da predsednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci“, dodao je Dodik, naveo je RTRS.

Kako je preneo Sputnjik, Putin i Dodik razgovarali su u Kremlju o ekonomskoj saradnji, bezbednosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima. „Što se tice referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda“, rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom.  On je naveo i da će građani Republike Srpske kojiž žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na jošš nekoliko glasačkih mesta u Rusiji. Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakom i šef predstavništava Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana