Dodik: Referendum će biti održan Tanjug

Objavljeno: 31.08.2016. 19:05 Izmenjeno: 01.09.2016. 17:41

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će referendum o Danu Repubike, zakazan za 25. septembar, biti održan i da nema zabrane koja bi to mogla da spreči.

„Referendum je 25. septembra i nema odlaganja. Ako nam ne daju (biracke) spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba da brine o tome. Mogu da rade šta hoce, ali referendum ce biti održan“, rekao je Dodik za N1.

„Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve price o secesiji nema“, izjavio je Dodik.

On je rekao da već dugo vremena Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH deluje na strani bošnjackih interesa.

„U suštini njihovo mišljenje odražava političke podrške kriminalu koje su činili Visoki predstavnici, od prvog do danas. To je uradeno ad hoc. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovde“, rekao je predsednii RS.

Oni su mogli samo da sublimiraju izjave Bakira Izetbegovica, PIK deluje u funkciji sprovodenja bošnjacke politike, kazao je Dodik.

Dodik pozvao Bošnjake, Hrvate i Srbe da krenu ispočetka

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za N1 BiH da je moguće da tri konstitutivna naroda u BiH krenu od nule.

U intervju za tu TV stanicu, Dodik je, na pitanje zašto se političari u BiH sami ne dogovore, odgovorio:

„Zato što mešetari iz međunarodne zajednice ohrabruju Bošnjake, a sve kako bi visoki predstavnik mogao primati platu od 24.000 evra. Pozivam Bošnjake i Hrvate da sedemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica ništa nije rešila. Imamo Vašingtonski i Dejtonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna tačka. Onda treba da vidimo šta se možemo dogovoriti i odbaciti neka rešenja.“

Dodik kaže da je Dejtonski sporazum masovno promenjen.

„Sve mora biti na stolu da vidimo je li bilo opravdano menjano ili ne. Možda nešto ne treba menjati, ali neke stvari koje ničemu ne služe treba da budu ukinute i promenjene“, kazao je Dodik.

On je u intervjuu koji će u celini biti objavljen večeras dodao da se odluke Suda BiH vrlo brzo više neće primenjivati u RS-u.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana