Dodik odbacio tvrdnje Šolca da vodi secesionističku politiku tanjug

Objavljeno: 05.05.2022. 13:29 Izmenjeno: 05.05.2022. 19:09

Ako ćemo se ponašati principijelo, kazao je Dodik, vladavina prava trebalo bi da bude imperativ kako u Nemačkoj, tako i u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je optužbe nemackog kancelara Olafa Šolca da vodi secesionističku politiku, ističući da ne shvata kako jedan važan državnik može olako da iznosi lažne narative koji su, kako je istakao, ne mogu dokazati.

„Republika Srpska, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine koje bi da stalnim ponavljanjem postanu istina“, rekao je Dodik u izjavi Srni, prenela je RTRS.

Dodik je naveo da je iznenađen da je nemački kancelar, kako je rekao, tako olako izneo neproverene kvalifikacije, jer se ipak radi o kancelaru najmoćnije države u EU i ponovio da je netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji i njegovoj ulozi u tome.

„Kancelar Šolc je govorio i o vladavini prava za koju izgleda smatra da je privilegija samo moćnih država, jer kako onda objasniti činjenicu da ta ista Nemačka podržava Kristijana Šmita koji je mimo svih pravnih pretpostavki došao u BiH i rekao `ja sam visoki predstavnik`“, ocenio je Dodik.

„U suprotnom – floskule o vladavini prava su demagoške lekcije, u ovom slucaju uvaženog kancelara“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska se bori za ustavnu poziciju i slovo Ustava, što svakako čini i nemački kancelar u svojoj zemlji.

„BiH nema visokog predstavnika imenovanog u skladu sa pravom, odnosno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, čiji garant i svedok je i Nemacka. Zato su mi nerazumne i neshvatljive tvrdnje uvaženog kancelara Šolca“, naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, a da moćni mogu da nastave svoj performans.

„Veoma je važno što je predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić imao priliku da se osvrne na situaciju u BiH i veoma sam mu zahvalan na tome“, rekao je Dodik.

Dodik: Lažni izvestaj lažnog v. predstavnika dokaz lažne BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nastojanje Republike Srpske da nastavi da obavlja određene ustavne nadležnosti ne ugrožava stabilnost u BiH već joj doprinosi, uz ocenu da je ižveštaj Kristijana Šmita Savetu bezbednosti lažan i kao takav dokaz lažne Bosne i Hercegovine.

Dodik ističe da je „u ovoj BiH sve propalo, a što se vidi i u nastojanju da se Savetu bezbednosti UN dostavi lažni izveštaj, lažnog visokog predstavnika“, prenosi RTRS.

„Apsurd i laž, sve jedno do drugog. Ovaj lažni izveštaj je stvarno napisan u muslimanskim kancelarijama u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Kristijan Šmit je njihov stvarni portparol“, naveo je Dodik.

On ukazuje da ne treba mnogo dokaza za to, budući da se „u tom lažnom izveštaju samo stvarno napadaju Srbi i Hrvati, a nema ni reči o punim džamijama mladih kao sigurnosti za BiH, ili da probosanci ne mogu trpeti manjinu, Srbe i Hrvate, da odlučuju“.

Dodik ističe da je Republika Srpska jasna i veoma precizna u svojim stavovima i na takav način je dostavila svoj izvještaj Savetu bezbednosti.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN, između ostalog je naveo da „vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija“.

Savet bezbednosti UN razmatraće na sednici 11. maja izveštaj o situaciji u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana